Iedereen levert in 2022 in, zo blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Gemiddeld gaan we er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit.
Het instituut was in september al somber over de koopkracht, en zag aankomen dat het nog negatiever zou worden. Maar de plotseling sterke stijging van de energieprijzen heeft een veel sterkere daling van de koopkracht gebracht.
De koopkrachtberekenaar laat zien dat huishoudens die hun loon niet zien stijgen, rekening moeten houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim €200 per maand. De grootste boosdoener is de hoge inflatie, met als belangrijkste onderdeel de sterk gestegen energieprijzen.
Het Nibud heeft gerekend met een inflatiecijfer van 3 procent, die DNB verwacht voor dit jaar. Hoe de inflatie zich daadwerkelijk zal ontwikkelen is nog erg onzeker. Als de inflatie nog verder oploopt, zullen mensen nog minder in de portemonnee overhouden.
AOW'ers zien koopkracht dalen
OOk AOW'ers leveren veel aan koopkracht in, zo blijkt uit de berekeningen van het Nibud. De AOW stijgt wel iets, maar niet genoeg om de gestegen inflatie op te vangen. Daarbij komt het kabinet in regeerakkoord plannen heeft aangekondigd om de koppeling van de AOW aan het minimumloon van 2024 helemaal los te laten. Die koppeling biedt nu juist nog enige bescherming tegen inflatie.
Het aanvullende pensioen dat veel oud-werknemers naast de AOW ontvangen, wordt al meer dan 10 jaar niet meer geindexeerd en stijgt dus ook niet mee.
Het gevolg: we leveren iedere maand 15 tot 66 euro in in 2022.
Het Nibud hamert er daarom op om ook het komende jaar op de kleintjes te blijven letten, strak te budgetteren en waar nodig te besparen. Hier vindt u onze maandelijkse bespaartips.