Veel mensen zien het nieuwe maandbedrag voor gas en stroom met angst en beven tegemoet door de sterk gestegen energieprijzen. Zo bereidt u zich goed voor!
Aandachtspunt 1: Welk contract en tot wanneer?
Veel mensen hebben een vast contract voor 1 en soms 3 jaar. Gedurende die periode liggen de tarieven voor gas en stroom vast en merkt u dus (nog) niets van de stijgende energieprijzen. Het maandbedrag ligt vast en aan het eind van de contractperiode rekent het energiebedrijf af via de jaarnota of de eindafrekening. Dat kan nog steeds mee of tegenvallen, maar dat heeft dan te maken met het gebruik en dus niet met nieuwe tarieven: die liggen vast. Controleer dus ook wanneer uw contract loopt.
Aandachtspunt 2: Afgelopen jaren niet overgestapt? Variabel!
Anderen hebben geen geen vast, maar voor een variabel contract. Vooral mensen die de afgelopen jaren niet zijn overgestapt naar een andere energieleverancier kunnen daar min of meer ongemerkt mee te maken hebben. Want wie na een contractperiode geen nieuwe afspraken maakt, kan zo in het variabele tarief terecht zijn gekomen. Dat heeft niet alleen maar nadelen, want deze contracten zijn flexibeler: je kunt ze op ieder moment opzeggen en overstappen. Maar juist deze tarieven worden per 1 januari 2022 aangepast en gaan dan fors omhoog.
Aandachtspunt 3: Welke tarieven?
De energielevering bestaat uit een wirwar van tarieven, heffingen en belastingen. Zo betaal je voor voor de levering én de aansluiting aparte bedragen, maar het belangrijkste is natuurlijk het verbruik. Voor gas wordt dat aangegeven in kubieke meter (m3) en voor stroom in kilowattuur (kWh). De meeste huizen zijn inmiddels voorzien van een 'slimme' meter en dat betekent dat het energiebedrijf dagelijks kan uitlezen wat het verbruik is. Veel energiebedrijven sturen maandelijks een overzicht van het verbruik en het loont daar eens goed naar te kijken. Gebruikt u meer gas of juist meer stroom? En waar gaat dat aan op? Krijgt u nog niet zo'n overzicht? Neem dan eens contact op met uw leverancier over de mogelijkheden.
Hoe belangrijk dit verbruik is, blijkt uit de variabele tarieven voor 2022 die twee energiereuzen Vattenfall en Essent inmiddels bekend hebben gemaakt. Bij Vattenfall gaat een kuub gas van 82,5 cent naar 125,9 cent. Essent gaat van 82 cent naar 111 cent voor een kuub. Bij een gemiddeld verbruik 1400 kuub gas per jaar is het verschil tussen deze twee al snel 200 euro. Er zijn nog veel meer aanbieders, maar daarvan zijn de tarieven nog niet bekend.
Aandachtspunt 4: Compensatie van de overheid
De overheid komt huishoudens tegemoet voor sterk stijgende stookkosten. Daar hoeft u niets voor te doen, omdat deze tegemoetkoming deels verrekend zit in de energietarieven (een aangekondigde belastingverhoging gaat niet door) en een ander voordeel volgt via de belastingaangifte. Die twee samen moeten ervoor zorgen dat de koopkracht overeind blijft en het is dus niet zo dat u ergens iets moet aanvragen.
Aandachtspunt 5: Overstappen?
Het advies van veel deskundigen is nu: zet zaken eerst op een rij, zoals het contract, de looptijd en de tarieven. Wacht daarna even af waar de energiebedrijven nog mee gaan komen voor 2022 en maak dan gebruik van de online vergelijkers zoals Gaslicht.com en Pricewise.nl om te zien welke aanbieder er voor u als voordeligste uitkomt. Het kan dan goed zijn dat het beter is om niets te doen en bij uw huidige leverancier een een hoger variabel tarief terecht te komen, maar dan wel de flexibiliteit te hebben om straks voor langere tijd iets goedkopers te kiezen. Het alternatief is dat u nu al voor een jaar of nog langer vastzit aan de huidige hoge tarieven. De verwachting is dat de tarieven niet zo hoog zullen blijven als ze nu zijn, al blijft dat altijd een gok.
Onze Plus Kostenservice houdt de actuele tarieven in de gaten, legt deze naast uw huidige contract en helpt bij een overstap als die voor u voordelig is.
Aandachtspunt 6: Nu doen, meteen besparen!
Welk contract u nu ook heeft of straks ook krijgt: u kunt het meeste besparen door uw energieverbruik aan te passen. Thermostaat een graadje lager, isoleren, licht uit als u het niet gebruikt, eventueel lampen en apparaten vervangen. Dat kan veel meer opleveren dan wat scherpere tarieven.
Zie ook: Zo bespaar je het meeste op energie