Rechtsbijstandverzekering moet deskundige betalen

Advocaat
Getty Images

Een advocaat hoeft in een juridisch geschil geen toestemming te vragen aan de rechtsbijstandverzekering om deskundigen in te schakelen. De verzekerde heeft sinds kort immers recht op een vrije advocatenkeuze, en dat betekent automatisch dat de advocaat zelfstandig mag beslissen wat voor de cliënt het beste is.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak gingen de buren van een verzekerde hun huis uitbreiden. De verzekerde wilde daar bezwaar tegen maken, maar zijn rechtsbijstandverzekeraar Das vond de zaak weinig kansrijk en weigerde juridische bijstand te verlenen. De man schakelde op eigen initiatief een advocaat in en verloor alle procedure. Das weigerde aanvankelijk de advocatenrekening te betalen, maar later werd wel een deel betaald.


Bezonningsonderzoek

De zaak kwam al enkele jaren geleden bij de geschillencommissie, die de zaak heeft aangehouden totdat het Europese Hof van Justitie een uitspraak had gedaan over de vrije advocatenkeuze bij een rechtsbijstandsverzekering. Inmiddels is duidelijk dat verzekerden met een rechtsbijstandsverzekering zelf een advocaat kunnen inschakelen. Das heeft daarop de advocatenrekening betaald, maar weigerde om de kosten voor een taxatie (€178,50) en het bezonningsonderzoek (€440) voor zijn rekening te nemen. In de voorwaarden staat namelijk dat Das alleen deskundigen vergoedt, die het zelf inschakelt.


Redelijke kosten

De geschillencommissie was het hier niet mee eens. Het Europese Hof heeft bepaald dat een verzekerde een advocaat mag inschakelen. Die advocaat moet doen wat voor de cliënt in de gegeven situatie het beste is, daar is geen toestemming van de verzekeraar voor nodig. De enige voorwaarde is dat de gemaakte kosten redelijk zijn. Dat was hier het geval, zodat Das ook de kosten voor het onderzoek moet betalen.

Lees hier de uitslag van het Kifid.

Auteur