Ik moet geregeld met de auto naar dokter. Mag ik de reiskosten aftrekken, en voor hoeveel?
Ja, dat mag. Als u zelf ziek bent en moet uw arts bezoeken, dan kunt u de reiskosten aftrekken. Dit mogen de werkelijk gemaakte kosten zijn. Als u speciaal duurder vervoer nodig hebt, is dit zo ook gedekt. Wel moet u uw kosten aannemelijk kunnen maken.
De aftrek valt onder de categorie buitengewone uitgaven, de bekende categorie zorguitgaven waar tot vorig jaar ook de premie zorgverzekering onder afgetrokken kon worden. U moet met die hele categorie boven de inkomensafhankelijke drempel komen, om aftrek te krijgen voor uw reiskosten.
Hoe bereken ik de werkelijke kosten?
Wat de werkelijke kosten zijn, moet u zelf uitrekenen. Ze bestaan uit onder andere waardevermindering van de auto, verzekeringen, motorrijtuigenbelasting, brandstof, en onderhoud.
Al deze kosten opgeteld deelt u door het aantal gereden kilometers. Bijvoorbeeld over de periode van een jaar.
Dit alles is een heel gereken. Maar de ANWB heeft op zijn site voor veel nieuwe auto's de kosten al voorgerekend, en biedt voor gebruikte auto's eenvoudige richtlijnen, die u ook kunt gebruiken. Het berekenen van de kilometerkosten blijft namelijk toch een beetje nattevingerwerk.
Als de kosten niet excessief zijn, is de kans klein dat de fiscus moeilijk doet over uw aftrekpost. Toch is het verstandig uw berekening te bewaren, voor het geval dat.
Zieke gezinsleden: 0,20 per km
Voor bezoek aan zieke gezinsleden geldt een andere regel. Hier is er voor vervoer per auto een vaste vergoeding van 20 cent per kilometer. Alleen voor openbaar vervoer mag u de werkelijke kosten aftrekken. De aftrek geldt alleen als degene die u bezoekt al tenminste een maand in het ziekenhuis ligt, en op het moment van ziek worden bij u in huis woonde.
Het laatste geval waarin uw kosten aftrekbaar zijn, is als u een gehandicapt kind voor het weekend mee naar huis neemt uit een AWBZ-zorginstelling. Uw kosten zijn dan ook voor € 0,20 per kilometer aftrekbaar.