Ruzie over de as van een overledene; wie beslist er?

Getty Images


Mijn moeder is onlangs overleden. Volgens haar wens is zij gecremeerd. Nu heeft mijn moeder mij een aantal maanden geleden toegezegd dat ik een beetje as van haar zou mogen hebben voor een sieraad. Dit is alleen nergens vastgelegd. Ik heb na haar overlijden aan haar  vriend gevraagd of ik dat mocht hebben, maar hij zei me dat -  omdat het niet zwart op wit staat - ik niets krijg. Kunt u mij zeggen wat  mijn rechten zijn?

Volgens het crematorium heb ik een maand vanaf de crematiedatum om bezwaar te maken tegen de volledige verstrooiing.

De Wet op de lijkbezorging bepaalt dat lijkbezorging moet geschieden in overeenstemming met de wens van de overledene. Lid 2 van het artikel waar dit in geregeld is, bepaalt dat onder lijkbezorging ook wordt begrepen het geven van een bestemming aan de as van een gecremeerd lichaam.

In de praktijk is de algemene regel voor de asbestemming dat de as(bus)ter beschikking wordt gesteld aan de nabestaande die de opdracht tot de crematie heeft gegeven. Dit is ook de regel waar een uitvaartonderneming of een crematorium zich eigenlijk altijd aan zal houden.

In het geval dat het niet helemaal duidelijk is wat de wens van de overledene is, leert de praktijk – los van deze (wettelijke) regelgeving - dat zo veel mogelijk een bestemming moet worden gekozen die in overeenstemming is met de wensen van de nabestaanden; hierbij moet dan rekening worden gehouden met hun gevoelens. Aangezien u (voor zover ons bekend) een van de nabestaanden bent, zou mogelijk dus met uw wensen rekening moeten worden gehouden. Hierbij zal er naar de overige omstandigheden gekeken worden. Als er een testament is, zal dit meestal voldoende duidelijkheid geven. Als dit niet het geval is en er bestaat onenigheid over, zal een rechter zich hier over uit moeten laten.

Probleem is wel dat bij onenigheid - ervan uitgaande dat u er onderling niet uit kan komen - er waarschijnlijk dus bij de rechter geprocedeerd zal moeten worden. Hier gaat meestal aardig wat tijd over heen. Als er op korte termijn duidelijkheid moet komen, zal er - naar verwachting daarom een kort geding aangespannen moeten worden.

Als ik u was, zou ik in eerste instantie proberen om hier in goed overleg alsnog uit te komen.

Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer.

Auteur