Notarissen hebben een unieke positie

We gaan maar een paar keer in ons leven naar de notaris: bij het kopen van een huis, een testament en een erfenis. Maar wist u dat een bezoek aan de notaris veel vaker loont?
Notarissen hebben een unieke positie: als je belangrijke zaken vast wilt leggen, kan je niet om hen heen. Bij een samenlevingscontract, testament of een erfenis, een huis kopen of verkopen – de notaris is verplicht en rekent voor deze unieke service meestal een uurtarief dat vaak begint bij €150.
Je zou bijna vergeten dat je voor méér zaken bij de notaris terecht kunt dan alleen dit soort belangrijke momenten in je leven. Bijvoorbeeld voor advies, of om zaken zó vast te laten leggen dat ze later moeilijkheden, belasting of andere kosten voorkomen.
Extra uitleg
Een notaris kan namelijk niet alleen zaken vastleggen, maar ook uitleggen wat ze betekenen.
Zo hebben veel mensen vragen over het voorkomen of beperken van erfbelasting. Soms kan dat met een testament, maar of dat ook écht voordelig is, is voor iedereen anders. Soms kan het eerst uitstellen van erfbelasting met een tweetrapstestament er juist voor zorgen dat nabestaanden later méér erfbelasting moeten betalen. Of zo’n testament past, is dus de vraag. Hier is maatwerk voor nodig waarbij de notaris kan helpen.
Veranderingen
Veel mensen hebben al eens een testament op laten stellen. Maar regels – en nog belangrijker: levens – veranderen. Dat betekent dat een testament beperkt houdbaar is. Het algemene advies is daarom om daar elke vijf jaar én na belangrijke veranderingen (verhuizing, geboorte, scheiding, ziekte, sterfgeval) even samen met een notaris naar te kijken.
Frisse blik
Bij een dokter is een second opinion inmiddels heel gewoon, maar kiezen weinig mensen daarvoor. Zonde, want een frisse blik kan voor wat extra zekerheid en nieuwe inzichten zorgen.
Afwikkeling
Een erfenis afwikkelen kan soms lastig zijn: familieleden met hun eigen dynamiek moeten zaken uitzoeken, afspraken maken én geld verdelen. Dat kan tot veel spanning leiden. Een onafhankelijke derde, zoals een notaris, kan dan handig zijn.
Opnieuw samenwonen
Een nieuwe relatie? Dat kan grote gevolgen hebben voor uitkeringen, pensioenen, eerdere erfenissen en wensen over de eigen nalatenschap. Een bezoekje aan de notaris kan veel inzicht geven.
Levenstestament
Wie mag er straks beslissingen nemen en wie beheert je geld als je ziek wordt? Veel mensen hebben ideeën over wat ze niet willen, maar vergeten na te denken en vast te leggen wat ze wél willen. De notaris kan helpen om dat helder te krijgen.
Een notaris inschakelen bij belangrijke levensgebeurtenissen biedt juridische zekerheid en voorkomt toekomstige problemen. Je hoeft daar dus niet mee te wachten totdat het ‘moet’.
Of het nu gaat om het vastleggen van je laatste wil, het beschermen van nabestaandenpensioen van de partner, of het borgen van eigen vermogen bij samenwonen: de notaris helpt!
Gratis naar de notaris?Plus Magazine trakteert op een gratis adviesgesprek van 35 minuten! Als Pluslezer maakt u kans op een van de gratis adviesgesprekken met onze ‘huis-notaris’ Jasper Nobel. Hij is gespecialiseerd in het familierecht en stelt zich exclusief voor Pluslezers één dag beschikbaar: woensdag 21 mei van 9.00 tot 16.00 uur. Het gratis advies kan over alles gaan waar de notaris u bij kan helpen, zoals erven, trouwen, een levenstestament of een second opinion voor een bestaand testament. De gesprekken vinden plaats in het centrum van Utrecht op het kantoor van Van Grafhorst Notarissen. Meedoen?Ga naar www.plusonline.nl/winactie23 en vul het formulier in! |