Ik heb samen met mijn vrouw aangifte gedaan op mijn P-formulier, de aanslag die ik kreeg viel me erg tegen, kunt u mij vertellen hoe dat kan?
Voor velen valt de aanslag inkomstenbelasting in de eerste jaren nadat men met pensioen is gegaan tegen. De oorzaak daarvan ligt in het feit dat de meeste AOW’ers meerdere bronnen van inkomen hebben en dat iedere bron van inkomen belasting begint te heffen in het laagste tarief. Doe je na afloop van het kalenderjaar aangifte, dan blijkt dat het totale inkomen hoger is en in een hogere belastingschijf valt waardoor meer belasting verschuldigd is, die dan als een naheffing zichtbaar wordt.
In uw situatie is er iets heel anders aan de hand. U hebt de inkomsten van u en uw vrouw, die ook AOW en pensioen heeft, bij elkaar opgegeven op één formulier. De belastingdienst heeft vervolgens over dat samengestelde inkomen de verschuldigde belasting berekend. Het is niet zo raar dat u dus een flinke naheffing ontvangt. U en uw vrouw hadden beiden een P-formulier moeten invullen en dus individueel over het eigen inkomen aangifte moeten doen. Alleen voor het berekenen van de drempel bij sommige aftrekposten zoals ziektekosten en giften is u beider inkomen van belang.
Om de schade te beperken moet u bezwaar maken tegen de voorlopige aanslag en opnieuw aangifte doen. Zowel u als uw vrouw, als zij meer bruto inkomen heeft dan € 20.000 per jaar. Beter is het misschien nog om samen via het internet aangifte te doen. U ziet dan direct wat de belastingdienst al van u weet en kan corrigeren wat onjuist is en toevoegen wat voor u van belang is. De naheffing die u nu ontvangen hebt zal dan aanzienlijk lager uitvallen.