Sparen in het buitenland: goed idee?

Getty Images


Sparen op een buitenlandse rekening met een forse rente lijkt aantrekkelijk, maar blijkt vaak lastig te zijn. Banken maken het niet eenvoudig om over de landsgrenzen een rekening te openen. Bij een buitenlandse bank in Nederland sparen is daarentegen wel eenvoudig en voordelig.

Sparen in het buitenland, dat was tot voor kort vooral een manier om de Belastingdienst om de tuin te leiden.

Sinds de Europese Unie lidstaten verplicht om gegevens over buitenlandse vermogens uit te wisselen, is zwart sparen echter zo aantrekkelijk niet meer. Maar met de bedroevend lage rentes van de grote Nederlandse banken is er een ander argument voor in de plaats gekomen: vooral in landen buiten de Europese Unie, zoals Zuid-Afrika en Brazilië, bieden banken rentes die kunnen oplopen tot 5 procent of meer.

Risico's: valutaschommelingen, geen depositogarantie

Maar waakzaamheid is geboden, vertelde hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger (Universiteit van Tilburg), al in 2008, toen de rente in het buitenland (onder meer bij IceSave in IJsland, hoger was). De hoogleraar, destijds: ,,De hoge spaarrente die je op een buitenlandse rekening krijgt, loopt gelijk op met het risico dat eraan kleeft. Niet voor niets zijn de rentes vooral hoog in politiek instabiele landen. In Zuid-Amerika is het bijvoorbeeld wel voorgekomen dat er geen geld meer mocht worden uitgevoerd. Dan kun je als buitenlandse spaarder naar je centen fluiten.’’

Bovendien kan de waarde van buitenlands spaargeld dalen door valutaschommelingen, aldus de hoogleraar.

Voorbeeld: wie spaart in Brazilë moet normaal gesproken euro's omwisselen tegen real. Heeft de spaarder het geld na enige tijd weer nodig, dan moet hij weer terugwisselen naar euro’s om er in Nederland iets van te kunnen kopen. Als de Braziliaanse munt in die tijd tien procent minder waard wordt, dan gaat zelfs bij een rente van tien procent het rendement in rook op. Verliest de realnog meer terrein ten opzichte van de euro, dan maakt de spaarder zelfs verlies.

In Nederland geldt het zogenoemde depositogarantiestelsel: gaat een bank failliet, dan krijgt een rekeninghouder tot 100.000 euro zijn volledige tegoed terug. Niet overal in Europa bestaat zo’n garantieregeling. Op de website van De Nederlandsche Bank lees je hier meer over.

Buitenlandse rekening openen lukt niet

Zelfs als die hindernissen zijn overwonnen, blijkt het lang niet altijd eenvoudig in het buitenland een spaarrekening te openen. Banken eisen namelijk vaak dat spaarders woonachtig zijn in het land, waar de rekening wordt geopend. Je moet dus niet alleen op zoek gaan naar een bank met een hoge rente, ook moet je onderzoeken of je er als buitenlander wel terecht kunt.

In de Europese Unie zou het eenvoudiger moeten zijn, want Brussel wil dat de EU-burgers in elke willekeurige lidstaat een spaarrekening kunnen openen.

In de praktijk werpen banken allerlei (vaak administratieve) obstakels op om het hun klanten moeilijk of zelfs onmogelijk te maken te sparen bij een buitenlands filiaal. Navraag bij de Rabobank leert dat die bank ‘nee’ verkoopt aan Nederlandse spaarders die willen profiteren van de hogere rente in België. ,,Nederlanders kunnen geen rekening openen bij onze vestigingen in het buitenland,’’ zegt een woordvoerder, die eraan toevoegt dat de belastingregels nou eenmaal verschillen per land, net als de service van de bank.

Sparen bij buitenlandse bank - in Nederland

Wie te veel haken en ogen ziet aan sparen in het buitenland, kan zijn geld ook parkeren bij een buitenlandse bank in Nederland. Vooral Turkse en Russische banken geven veel hogere rentes op spaartegoeden dan de grote Nederlandse banken. Zoals de Amsterdam Trade Bank en Garantibank. Deze banken vallen onder het garantiestelsel van De Nederlandsche Bank.

VERGELIJK SPAARRENTE