De Nederlandse Zorgautoriteit NZa meent dat de premie voor de zorgverzekering omlaag kan als verzekeraars alleen gecontracteerde zorg hoeven te vergoeden. Zorgverleners met wie geen contact is, krijgen dan geen vergoeding meer.
Dit schrijft de NZa in de monitor Zorginkoop. Om dit mogelijk te maken is een wijziging van de zorgverzekeringswet noodzakelijk. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Sommige verzekeringen hebben contracten met (bijna) alle zorgverleners, andere verzekeringen hebben juist relatief weinig contracten afgesloten. Verzekerden die naar een gecontracteerde zorgverlener gaan, krijgen alles vergoed. Gaan ze naar een niet-gecontracteerde zorgverleners dan krijgt deze minimaal 75 tot 80 procent van het gebruikelijke tarief vergoed. Volgens de NZa houdt dit de premie onnodig hoog. Ook zorgt een standaardvergoeding ervoor dat zorgaanbieders minder druk voelen om beter of efficiëntere zorg te verlenen.
Inkoopmacht
Fysiotherapeuten, logopedisten en kleine aanbieders in de GGZ zijn ontevreden over de huidige manier van contracteren. Zij vinden dat de zorgverzekeraars te veel macht hebben. De NZa ziet echter geen reden om in te grijpen en vindt dat enige inkoopmacht aan de kant van de verzekeraars nodig is om de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de zorg te beschermen.
Bron: Nederlandse Zorgautoriteit en Zorgverzekeraars Nederland