De gasprijzen stegen het afgelopen jaar explosief. Voor het eerst betalen klanten bij sommige energieleveranciers meer dan een euro per kubieke meter gas. Met de winter in aantocht is de verwachting dat consumenten een hoge energierekening te wachten staat. Een gemiddeld huishouden moet per 1 januari 2022 rekening houden met een verhoging van 400 euro op gas.
Oorzaak prijsstijging
In de Volkskrant zegt energie-econoom Hans van Cleef van de ABN-Amro, dat de enorme groei van de gasprijs te maken heeft met de strenge winter die we achter de rug hebben. De vraag naar gas nam toe, terwijl gasreserves die nodig zijn om ons huis te verwarmen, krompen. Vanwege de aardbevingen wordt in Groningen namelijk al een aantal jaren minder gas gewonnen. Daarbij neemt de gaswinning op zee af. Een toenemende vraag zorgt voor stijgende gasprijzen. Ook vanuit leveranciers groeit de vraag. Met het oog op eventuele tekorten in de winter kopen zij extra gas in. Daarbij draagt de toenemende vraag vanuit het buitenland, zoals uit Azië, bij aan de groeiende prijzen.
Rusland
Meer gas uit Rusland importeren lijkt niet de oplossing. De afgelopen weken exporteerde Rusland minder gas naar de rest van Europa. Dat komt mede door de slechte relatie tussen Rusland en Oekraïne die de transport van gas naar andere Europese landen bemoeilijkt, zegt Hans Grünfeld, directeur van de belangenbehartiger voor energiegrootgebruikers VEMW, in de Volkskrant. Ook kampte Rusland met een storing in een gaswerkingsfabriek. Van Cleef zegt in een artikel van RTL Nieuws dat meer gas uit andere landen importeren mogelijk, maar lastig te realiseren. Bovendien hangt ook hier een stevig prijskaartje aan voor de consument.
Gevolgen voor huishoudens
Bij een nieuwe strenge winter is de verwachting dat de energierekening een stuk hoger uitvalt. Een woordvoerder van energiebedrijf Essent zegt in de Volkskrant dat veel mensen gelukkig een vast energiecontract hebben. Zij betalen een afgesproken bedrag en krijgen voorlopig geen hoge energierekening in de bus. Voor consumenten met een variabel energiecontract, waarbij de tarieven elk half jaar veranderen, kan de prijs verder toenemen. In De Telegraaf zegt prijsexpert Ben Woldring van Gaslicht.com, dat als de huidige trend zich voortzet, een gemiddeld huishouden per 1 januari 2022 minimaal rekening moet houden met een verhoging van 400 euro op gas. Vergelijkingssite Independer raadt mensen aan om in de winterperiode hun maandbedrag aan te passen, want wie in de wintermaanden zelfs maar een tientje meer betaalt, komt aan het eind voor minder verrassingen te staan.
Toekomstbeeld
In de Volkskrant zegt Van Cleef dat we niet bang hoeven te zijn om deze winter in de kou te zitten. Mochten gasreserves te klein worden, dan kan Nederland altijd terugvallen op de gasvelden in Groningen. Dat zou overigens wel een laatste noodoplossing zijn. Of de gasprijzen zo hoog blijven als nu is nog onzeker. Dat is afhankelijk van het type winter dat ons te wachten staat. Omdat de helft van de consumentenprijs uit belastingen bestaat, is dat bovendien afhankelijk van wat een nieuw kabinet over de tarieven beslist. Daarbij willen sommige partijen nog hogere belastingen, om de overgang naar duurzame energiebronnen te bevorderen.