Bij de autoverzekering kun je kiezen uit drie varianten: volledig casco, beperkt casco en de – verplichte – wettelijke aansprakelijkheid. Welke is de beste?
Bij alle drie komt AllSecur als beste uit de bus.
Bij de volledig casco scoren ANWB en Univé Optimaal even hoog. Bij beperkt casco behoren Allianz en Ohra ook tot de beste en bij de WA-verzekering staan Delta Lloyd en FBTO ook bovenaan.
Dit blijkt uit het Special Item van MoneyView. Voor de beoordeling keken de onderzoekers naar 190 verschillende kenmerken van de verzekeringen. De drie beste volledig casco-autoverzekering scoren op veel punten bovengemiddeld, zoals met vervangend vervoer en het eigen risico. Ook hebben deze drie goede uitkeringsregelingen.
Bij de beperkt casco scoren AllSecur en Allianz goed op het eigen risico en de vervangingswaarderegeling. Ohra komt vooral goed uit de bus met de occasionwaarderegeling. De drie beste WA-verzekeringen blinken uit op het gebied van de contractduur en het eigen risico voor jongere bestuurders. Er is dus veel keus. Het is zaak om goed te vergelijken en de beste verzekering voor u te kiezen.
Bonus malus
Op 1 januari 2016 gaat het nieuwe bonus-malussysteem ook voor lopende autoverzekeringen gelden. Voor nieuwe verzekeringen zijn de nieuwe regels al sinds begin dit jaar van kracht. Volgens MoneyView betekent dit in 64% van de verzekeringen een verslechtering van de huidige voorwaarden. Ook blijven er verschillen bestaan tussen de autoverzekeringen.
De nieuwe regels bieden aan de ene kant duidelijkheid over het aantal schadevrije jaren: na elke schuldschade valt de verzekerde altijd 5 schadevrije jaren terug. Aan de andere kant zijn verzekeraars vrij in het verder invullen van de bonus-malussystematiek. Een aantal verzekeraars maakt hier al gebruik van en heeft een afwijkende bonus malus-ladder in de voorwaarden opgenomen. Verzekeraars kiezen er dan voor om een verzekerde maar drie of vier treden te laten terugvallen op de bonus malus-ladder of om de bonus malus-ladder te verlengen met een aantal treden. Dit maakt het er niet duidelijker op.
Bron: MoneyView