Hoogzomer, barbecue-weer. Het ligt natuurlijk het meest voor de hand om een lekker stukje vlees te eten, maar een vegetarisch alternatief behoort ook tot de mogelijkheden. Wie de lekkerste vegaburger wil eten kan het beste bij De Vegetarische Slager kopen. De lekkerste Kaasschnitzel is van Beemster.
Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De mc2 burger van De Vegetarische Slager (2 stuks, €2,90, 160 gram ) is de duurste uit de test, maar volgens het testpanel ook veruit de lekkerste. De burger heeft een heerlijke kruidensmaak en een aantrekkelijke geur. Minpuntje is dat het zoutgehalte met ruim 2 gram per burger aan de hoge kant is. Meer dan de helft van het testpanel vindt dat de burger naar vlees smaakt, dat is beduidend meer dan bij andere vegaburgers.
Smeltkaas
Beemster (2 stuks, €2,50, 150 gram) krijgt een hoge waardering voor smaak. Het panel vindt hem zacht, lekker zout en lekker pittig. Deze lekkerste kaasschnitzel bestaat voor 67% uit smeltkaas, waarvan 49% Beemster. Minpuntje is dat de Consumentenbond de schnitzel te vet en te zout vindt. Dat geldt ook voor de meeste andere kaasschnitzels. Opmerkelijk is dat de schnitzel van Maaslander de meeste echte kaas bevat, 67%, maar door het panel niet erg lekker wordt gevonden.
Onvoldoende voedingswaarde
Gezien de voedingswaarde zijn veel vleesvervangers geen volwaardig alternatief voor vlees. Aan de meeste vegaburgers wordt vitamine b12 toegevoegd, maar toch leggen ze het af tegen echt vlees. Het ijzergehalte van vegaburgers is wel hoog, maar het betreft ‘plantaardig ijzer’ dat moeilijk door het lichaam wordt opgenomen. Kaasschnitzels zijn geen volwaardige bron van ijzer. Ze zijn ook erg vet en bevatten meestal ‘slechte’ verzadigde vetten.