Er komt dit jaar al hulp bij het betalen van de energierekening én het prijsplafond voor 2023 wordt royaler.
Dat blijkt uit een brief die Energieminister Rob Jetten onlangs naar de Tweede Kamer stuurde.
Daarin staat dat het kabinet nog eens 23,5 miljard euro uittrekt om het energieleed te verzachten: alle huishoudens krijgen al in november én december van dit jaar 190 euro korting op de energierekening.
Prijsplafond energie
Vanaf 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor gas en elektra. Het maximumtarief voor gas wordt 1,45 euro per kuub (m3) en één kilowatt uur (kWh) stroom gaat niet meer kosten dan 40 cent.
Aan deze lage tarieven zit een grens tot een verbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom per jaar. Wie meer verbruikt, betaalt het hogere tarief en die prijs verschilt per leverancier.
Het nieuwe prijsplafond kan huishoudens een voordeel opleveren van meer dan 2.000 euro per jaar, maar vooral veelverbruikers moeten volgend jaar goed opletten. Het begrip plafond suggereert dat je niet meer gaat betalen dan een maximumbedrag per maand of per jaar. Dat is niet het geval: boven het plafond geldt géén grens voor de energieprijs.
Wie straks meer verbruikt, gaat dat dus voelen, want de huidige tarieven liggen nu rond de 2,60 euro per kuub en 60 cent per kWh. Vanaf 1 januari 2023 vervalt de lagere energiebelasting en gaat de btw op energie weer van 9 naar 21 procent. De 'normale' energieprijzen, boven het plafond, zullen naar verwachting verder stijgen en wie meer verbruikt dan het plafond, gaat daarvoor dus fors meer betalen.
Royalere vergoeding
In de eerder plannen ging het kabinet nog uit van een maximale prijs van 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kWh stroom. Die grenzen zijn verlaagd en dat maakt de vergoeding voor veel huishoudens royaler. Bovendien is het maximum verbruik voor stroom verruimd: van 2.460 kWh naar 2.900 kWh. Op deze manier biedt deze maatregel ook soelaas voor huishoudens met een warmtepomp.
Warmtenet
Huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet rekenen niet af per kuub en kWh, maar per gigajoule warmte. Daarvoor geldt straks een plafond van 47,39 per gigajoule. Over de grens voor het maximale verbruik van deze groep moet het kabinet de plannen nog nader uitwerken.