Beter uitkomen met Anneke
December staat vol van de verleidingen. Maar wie iedere maand beter uit wil komen, moet leren die te weerstaan.
In mijn gesprekken met budgetcoachklanten trek ik graag een parallel tussen budgetteren en gewichtsbeheersing. Toevallig is dat laatste eigenlijk altijd wel een issue in mijn leven, dus ik weet waar ik over praat. De gelijkenissen tussen beide trajecten zijn heel treffend.
Of het nou om euro’s of calorieën gaat, belangrijk is dat u om te beginnen zorgt voor evenwicht. Bij afvallen moet ik niet meer calorieën naar binnen krijgen dan ik verbrand. Bij budgetteren moet u niet meer euro’s uitgeven dan u binnenkrijgt. Het klinkt zo simpel, maar het valt zó tegen! Zelfs voor degenen die heel goed weten wat ze te besteden hebben, omdat ze hun inkomsten en uitgaven goed in beeld hebben.
Hoe komt dat toch? We worden overstelpt met verleidingen… en die zijn lastig te weerstaan. Reclames, aanbiedingen, afprijzingen, uitverkoop: ze klinken allemaal alsof het heel verstandig is om erop in te gaan. U zou zelfs het gevoel kunnen krijgen dat u een dief van uw eigen portemonnee bent, als u er geen gebruik van maakt. Terwijl u ondertussen allerlei aankopen doet die u helemaal niet nodig had. Alsof ik een slagroomsoes in mijn mond stop, terwijl ik niet eens honger had. En zonder dat ik ruimte had in mijn calorieënbudget.
Wie zich bewust is van de verleidingen, heeft al een grote stap gezet naar het weerstaan ervan. Dan kunt u immers uw eigen manier bedenken om de schade van de verleidingen te beperken. De één neemt een helder aankooplijstje en een beperkt contant bedrag mee als hij gaat winkelen, en laat de pinpas thuis. Zo is hij gedwongen andere aankopen uit te stellen. De ander stopt het visitekaartje van zijn budgetcoach in z’n portemonnee. Weer een ander heeft zichzelf aangeleerd om over elke niet-geplande aankoop twee dagen na te denken. Of om altijd te overleggen met de partner. De vraag is: wat werkt voor u?