Vraag van de week: Rechten legitimaris

Getty Images

De kinderen van mijn overleden echtgenote hebben zich de afgelopen 40 jaar niet meer laten zien. Mijn vrouw heeft ze in haar testament onterfd en toch komen ze nu om hun legitieme portie. Ze vragen me bovendien het hemd van mijn lijf. Welke informatie moet ik hen geven?

Een kind dat onterfd is, heeft altijd recht op zijn legitieme portie. Die legitieme portie is de helft van wat het kind normaal had kunnen erven. Normaal wil hier zeggen, datgene dat uw vrouw nalaat plus alles wat zij bij leven aan de kinderen geschonken heeft, plus alles wat zij de laatste vijf jaar aan derden geschonken heeft. Daarop mogen onder andere de kosten van de uitvaart in mindering gebracht. Op de legitieme portie wordt in mindering gebracht wat het kind dat de legitieme opeist zelf geschonken heeft gekregen, wat hij/zij heeft geërfd of had kunnen erven.
Om te bepalen hoe groot de nalatenschap is, heeft het kind veel rechten. Het kan alles opeisen waarmee hij/zij meent de grootte van de nalatenschap vast te kunnen stellen. Denk daarbij aan de bankafschriften van de afgelopen zeven jaar, belastingaangiften- en aanslagen, levensverzekeringen die mogelijk uitgekeerd hebben, de economische waarde van de woning en de hypotheek. De informatie waarop het kind recht heeft gaat vrij ver, zo ver dat wij wel eens zeggen dat er na de dood blijkbaar geen privacy meer bestaat; want alles wat uw vrouw aangaat, gaat uiteindelijk ook u aan.
U moet dus meewerken aan het verstrekken van informatie; uit diverse rechtszaken blijkt dat u daar echt niet onderuit komt.
 
N.B. Kijk het testament na over de opeisbaarheid van de legitieme. In veel testamenten staat gelukkig dat de legitieme zonder uitzondering pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende partner. Is dat niet het geval dan is de legitieme portie direct (na zes maanden) opeisbaar.

 
Nico van Scheijndel werkt als juridisch/fiscaal adviseur. Daarnaast houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.