Oud & Nieuw is ook dit jaar weer op veel plaatsen onrustig verlopen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat te beginnen wanneer uw auto door vuurwerk is...
Oud & Nieuw is ook dit jaar weer op veel plaatsen onrustig verlopen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat te beginnen wanneer uw auto door vuurwerk is beschadigd of u zelf letsel hebt opgelopen?
U bent zelf gewond geraakt
Het is een vreselijk scenario, maar denkbaar. U raakt bij de Oudejaarsviering vuurpijl in uw oog of loopt gehoorschade op door een vlak naast u ontplofte strijker.
Uiteraard is er uw ziektekostenverzekering, maar die dekt niet alle kosten. Uw verwondingen kunnen immers zo ernstig zijn dat u permanent of voor langere tijd gezondheidsschade lijdt. Met hoge kosten tot gevolg, denk aan langdurige fysiotherapie, reiskosten naar het ziekenhuis, inkomstenderving omdat u werk niet meer kunt doen.
Mocht u niet kunnen achterhalen wie de dader is dan helpt een eventuele ongevallenverzekering. Dan moet het wel om blijvend letsel of invaliditeit gaan, dit vast te stellen door een medisch expert. U krijgt dan een vast bedrag uitgekeerd. Vindt u dat bedrag te laag dan kunt u ervoor kiezen meerdere ongevallenverzekeringen af te sluiten. Die keren namelijk allemaal uit, mits aan de voorwaarden is voldaan.
Mocht het om vuurwerk gaan dat gebreken vertoont (vuurpijl ontploft bijvoorbeeld niet hoog in de lucht, maar vlak na het omhoog gaan), zou u met de fabrikant aansprakelijk kunnen stellen. Zeker indien u een rechtsbijstandsverzekering hebt, is dat een mogelijkheid. Een dergelijke zaak kwam begin vorig jaar voor de rechtbank Leeuwarden. Een vrouw raakte in de nieuwjaarsnacht van 2004 aan een oog blind door het ontploffen van een stuk vuurwerk. Ze stelde vuurwerkimporteur Evuco aansprakelijk. De rechter achtte Evuco verantwoordelijk, maar gaf het bedrijf nog een kans om te bewijzen dat het letsel niet door hen geïmporteerd vuurwerk is veroorzaakt. Een uitspraak volgt nog.
Een stuk eenvoudiger wordt het wanneer u weet wie het letsel heeft toegebracht. Dan kunt u diegene aansprakelijk stellen, al dan niet met hulp van uw eventuele rechtsbijstandsverzekering. U kunt zowel materiële als immateriële schade (smartengeld) eisen. Zonder rechtsbijstandsverzekering dient u zelf uw advocaat te betalen. Hoewel dat uiteraard financieel ongunstig kan uitpakken, is in veel gevallen de aansprakelijkheid gemakkelijk vast te stellen en komt de zaak niet voor de rechter. Dan betaalt de tegenpartij of diens verzekeraar uw juridische kosten.
Mocht u een rechtsbijstandsverzekering hebben, maar u het vermoeden hebt dat deze zijn werk niet goed doet, dan kunt u bij een aantal verzekeraars een second opinion aanvragen door een ander advocatenkantoor. Verder zijn er advocaten die dat sowieso gratis doen.
Uw auto is in brand gestoken
Naast lichamelijke schade kan ook uw auto zomaar beschadigd raken door vuurwerk. Tegenwoordig komt het zelfs steeds vaker voor dat auto’s in de brand worden gestoken of dat autoruiten sneuvelen. Bent u all risk verzekerd dan is er geen probleem en dekt de verzekeraar alle schade. Ook bij een mindere dekking kunnen uw kosten vergoed worden. Bij veel verzekeraars is de wettelijke verplichte WA-polis namelijk uitbreidbaar met casco-dekking. Daarbij kunt u ruitschade en aanrijdingen expliciet meeverzekeren, onder de laatste module valt ook schade door vandalisme.
Uw ruiten liggen eruit
Dit is meeverzekerd met uw opstalverzekering. Tenminste, als u bij die opstalverzekering hebt besloten om glas mee te verzekeren. Dat is standaard meestal niet het geval. Ook als iemand (zo goed als) expres uw glas brak - men richtte bijvoorbeeld een zware vuurpijl op uw huis - is de schade doorgaans gedekt. De polis van OHRA vermeldt bijvoorbeeld dat vandalisme gedekt wordt, evenals 'incidentele geweldsuitbarstingen' als plunderingen en rellen.
Het is dus niet dat dit soort zaken uitgesloten wordt als molest. Dat gebeurt alleen bij zwaardere situatie. “Denk aan oorlogsituaties en grote rellen,” zegt Erik Hordijk van intermediair Verzekeringssite. Het begrip molest vindt u precies omschreven in uw polis. Eronder valt o.a. muiterij, oorlog, opstanden.
Uw brievenbus is opgeblazen
De buitenbrievenbus is geliefd als klankkast voor knalvuurwerk. Leuk voor de afsteker, minder leuk voor de eigenaar.
Een brievenbus die buiten aan uw muur is gemonteerd zit ‘nagelvast’ aan het huis en valt in het daarom onder de opstalverzekering. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de gleuf in uw deur of muur. Maar bij de buitenbus ligt het iets onduidelijker. Het ding maakt immers geen deel uit van uw huis. Toch valt ook de buitenbus bij bijvoorbeeld OHRA onder de opstalverzekering. "Dingen die je niet naar je volgende huis meeneemt, vallen meestal onder de opstalverzekering", zegt Erik Hordijk van Verzekeringssite.
De uitbetaling van OHRA wordt gedaan ondanks het feit dat dit "niet in alle gevallen tot in de puntjes in de polisvoorwaarden uitgeschreven", zegt een woordvoerder. Ook bij andere verzekeraars valt uit de polisvoorwaarden doorgaans niet expliciet af te leiden dat de brievenbus gedekt is. U bent hier dus wel afhankelijk van de goede wil van uw verzekeraar.
Uw huisdier is gewond
Huisdieren zijn te verzekeren. De kosten bij de dierenarts van een kat die thuis komt met brandwonden of maar één oor, kunt u dan claimen. Bij dierenverzekeraar Briass valt zulke schade bijvoorbeeld onder de 'ongevallen-verwondingen-verzekering' voor dieren. "Maar eigenaar hebben ook zelf verantwoordelijkheid," zegt Albert Hummel van Briass. "Als je met oud en nieuw je hond gaat uitlaten, dan ben je verkeerd bezig." Is het dan bijvoorbeeld onverantwoord om de kat niet binnen te halen met oud en nieuw? En hoe vroeg moet je dat doen? Dat wordt van geval tot geval bekeken, zegt Hummel.