Het zal u niet zijn ontgaan; de zorg verandert. Voor u kort op een rijtje: wat blijft hetzelfde en wat wijzigt in 2016?
Wat gaat u betalen?
De premies voor het basispakket worden uiterlijk 19 november bekendgemaakt. Maar de verwachting van verschillende deskundigen is dat u gemiddeld 10 euro per maand meer gaat betalen. Het eigen risico gaat ook iets omhoog: van 375 euro naar 385 euro per jaar. Naast deze premie betaalt u een ‘inkomensafhankelijke bijdrage’. Deze stijgt voor gepensioneerden van 4,85 naar 5,5 procent.
Extra geld in 2016
Volgend jaar komt er meer geld vrij voor verpleegtehuizen: 280 miljoen euro. Dit extra bedrag gaat onder meer naar de opleiding en bijscholing van het verplegend personeel.
Patiënten die in een verpleeghuis zitten, krijgen 1000 euro per jaar voor dagbesteding. Dit moet ertoe leiden dat bewoners per vijf dagen een uur aandacht krijgen van een begeleider.
Voor mensen die eerder dit jaar te maken hebben gehad met de problemen rondom het persoonsgebonden budget (pgb), wordt 20 miljoen euro vrijgemaakt.
Vrije keuze
Wie dit jaar opnieuw een zorgverzekering afsluit, kan kiezen voor een zogeheten natura- of restitutiepolis. Bij een naturaverzekering kunt u naar een zorgverlener zoals het ziekenhuis, apotheek of fysiotherapeut gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft. Daarna rekent de verzekeraar meestal direct af en ziet u de rekening niet. Maar gaat u naar een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen contract heeft, dan krijgt u de kosten vaak niet of niet volledig vergoed.
Bij een restitutieverzekering kiest u uw zorgverlener zelf, vaak krijgt u dan ook de rekening, die u later weer declareert bij uw zorgverzekeraar. In sommige gevallen worden rekeningen net als bij een naturapolis direct betaald. Al verschilt dat per polis. Maar met een restitutiepolis hebt u in elk geval meer keuzevrijheid, ook in 2016.
Aanvullend verzekeren?
Het basispakket vergoedt niet alles. Zo betaalt u, ook in 2016, de eerste 20 behandelingen voor fysiotherapie bijvoorbeeld zelf. Veel mensen kiezen daarom voor een aanvullende verzekering. De premies en de voorwaarden van zo’n aanvullende polis lopen sterk uiteen. De juiste keuze kan u honderden euro’s voordeel per jaar opleveren.
Het kan lonen om eerst uw verwachte zorgkosten en wensen op een rij te zetten en daarna de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn veel speciale aanvullende verzekeringen voor ouderen. Kijk daarbij niet alleen naar de laagste prijs. Het gaat met name om wat er uiteindelijk wordt vergoed. De contracten met zorgverleners en vooral de hoogte van de vergoedingen zijn dus net zo belangrijk!