Ouderenorganisatie ANBO heeft voor het geven en krijgen van WMO-voorzieningen alle rechten en plichten van gemeenten en burger onder elkaar gezet.
Gemeenten krijgen erg veel ruimte om de zorg op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) naar eigen inzicht in te vullen. Daardoor krijgen bewoners in de ene gemeente meer en andere voorzieningen vergoed uit de WMO dan in een andere gemeente.
Hard nodig
Om de rechten voor de burgers beter te beschermen, heeft ouderenorganisatie ANBO samen met WMO-advocaat Matthijs Vermaat de regels nog eens onder elkaar gezet. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan is dat hard nodig: "Door onduidelijkheid doen burgers soms geen beroep op een maatwerkvoorziening terwijl ze dat wel mogen doen."
Goede voorbereiding
De negentien pagina’s tellende spelregels die nu door de ANBO zijn opgesteld zouden er voor moeten zorgen ervoor dat gemeenten en burgers weten waar ze aan toe zijn. Zo hoort de hulpvrager bijvoorbeeld van te voren weten wat er in het onderzoek naar de persoonlijke situatie aan de orde komt, zodat hij of zij zich goed kan voorbereiden.
Na afloop moet de burger weten wat de status van het onderzoeksverslag is en weten of hij het recht heeft om een voorziening aan te vragen. Lees hier het volledige verslag.