“Ik heb mijn aanvullende zorgverzekering volledig gebruikt dit jaar,” is een veelgehoorde uitspraak. Maar is dit ook werkelijk waar. In dit geval moest deze mevrouw op medische indicatie bevallen in het ziekenhuis. U raadt het misschien al, dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. En kraamzorg valt ook onder de dekking van de basisverzekering. Een misverstand dus.
De dekking van de basisverzekering
Elk jaar bepaalt de overheid de inhoud van de basisverzekering. Deze basisverzekering moet iedere inwoner van Nederland afsluiten. Op die manier is iedereen verzekerd van de meest belangrijk zorg. U kunt voor de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar terecht. U bent dan verzekerd voor:
- Geneeskundige zorg
-
- Huisarts
- Zorg in het ziekenhuis
- Medisch specialisten
- Verloskundigen
- Ziekenhuisverblijf
- Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar, vanaf 18 jaar alleen specialistische tandheelkunde en het kunstgebit)
- Hulpmiddelen (let op: per 2013 verdwijnen diverse loophulpmiddelen zoals rollators, krukken, loophulpen met drie of vier poten, looprekken uit het basispakket)
- Geneesmiddelen (soms met een eigen bijdrage)
- Kraamzorg (eigen bijdrage van 4 euro per uur)
- Ziekenvervoer (ambulance en zittend vervoer, geldt een eigen bijdrage)
- Paramedische zorg
- beperkt fysiotherapie/oefentherapie
- logopedie
- ergotherapie
- dieetadvisering
Uw zorgverzekeraar stuurt u elk jaar een vergoedingenoverzicht. Bekijk goed of de zorg die u nodig heeft binnen de dekking van de basisverzekering valt. Zo niet, dan kunt u een aanvullende zorgverzekering nemen.
Overal terecht?
Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Ze kunnen alleen wel ‘eisen’ dat u naar een gecontracteerde zorgverlener (zoals een bepaald ziekenhuis) gaat. Dit kan alleen als u een natura-, of combinatiepolis heeft. Met een restitutiepolis kunt bij elke zorgverlener van uw keuze terecht.