Hoe gevaarlijk is de tijgermug?
De Aziatische tijgermug wordt steeds vaker in ons land aangetroffen. Oorspronkelijk kwam hij voor in Zuidoost-Azië, maar nu rukt hij op naar andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa en Nederland. Hoe gevaarlijk is deze mug? En hoe groot is de kans dat je besmet wordt met ziekten als de knokkelkoorts of het zikavirus?
Hoe besmet de tijgermug de mens?
Een tijgermug kan ernstige ziektes zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en het zikavirus overbrengen. Dat kan alleen als de mug eerst iemand gestoken heeft die zo'n ziekte heeft. Aangezien deze in Nederland nauwelijks voorkomen, is de kans op besmetting dus heel klein. Alleen de vrouwtjesmuggen kunnen steken, de mannetjes steken geen mensen.
Hoe herken je een tijgermug?
In tegenstelling tot de gewone steekmug die vooral 's avonds en 's nachts steekt, steekt de tijgermug de hele dag door. De tijgermug is iets kleiner en heeft zwart-witte strepen.
Komt de tijgermug voor in Nederland?
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt in de gaten of en waar de tijgermug in Nederland voorkomt. De muggen of eitjes en larven komen soms mee bij de import van Lucky Bamboo of tweedehands banden. Als er tijgermuggen aangetroffen worden, worden ze bestreden en uitgeroeid. Deze maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de tijgermug zich definitief hier vestigt. De verwachting is dat de tijgermug zich hier uiteindelijk wel zal vestigen, maar er wordt geprobeerd dit zo lang mogelijk uit te stellen.
Waar leeft de tijgermug nu al?
Ook op vakantie kun je tijgermuggen tegenkomen. In heel Italië, aan de Spaanse kust en in Zuid-Frankrijk leeft de tijgermug. Het leefgebied van de tijgermug schuift steeds verder op naar het noorden.
Wat moet je doen als je een tijgermug hebt gezien?
Denk je een tijgermug te zien? Maak een foto, bij voorkeur van een levende mug, en stuur deze naar de NVWA via www.nvwa.nl/muggen. De kans is overigens erg klein. In Nederland komen meer dan 30 muggensoorten voor. Alleen specialisten kunnen tijgermuggen onderscheiden van de normaal voorkomende muggensoorten.
- Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- Rijksoverheid
- RTV Utrecht