Een test op internet kan u nooit vertellen of u echt iets onder de leden heeft. Wel kan u inschatten hoe groot uw risico is iets te hebben of te krijgen. Kijk hier welke tests u waar vindt.
Hart- en vaatziekten
www.gezondlevencheck.nl: test van de Hartstichting die vooral gaat over vet eten en over bewegen. Mét advies voor een gezondere leefstijl.
www.bloedlink.nl: klik links op ‘Doe de zelftest’ voor een test naar erfelijk verhoogd cholesterol.
Diabetes
www.kijkopdiabetes.nl: klik links op ‘De Diabetes Risicotest’. Na het beantwoorden van elf vragen weet u hoe groot de kans is dat u diabetes type 2 hebt of krijgt.
Psychische klachten
www.psyq.nl: acht testen over verschillende psychische aandoeningen, plus een algemene PsyQ-test om erachter te komen wat uw belangrijkste klacht is. Samengesteld door psychotherapeuten en psychiaters van Parnassia, een grote instelling voor geestelijke volksgezondheid in de regio Den Haag. Op PsyQ staan onder andere testen over depressie, seksuologie en angst.
Voedingsproblemen
www.vezeltest.info: vezeltest van de Maag Lever Darm Stichting om te kijken of u wel voldoende vezels binnenkrijgt.
www.caloriechecker.nl: weten hoeveel calorieën u per dag binnenkrijgt, en of dat genoeg is of te veel? Het Voedingscentrum weet het.
http://eettest.voedingscentrum.nl: hier kunt u checken of u wel volgens de Schijf van Vijf eet.
Verslavingen
www.jellinek.nl/testjegebruik: testen over het gebruik van allerlei verslavende middelen, van alcohol en cannabis tot slaappillen en tabak.
Over-/ondergewicht
Hoe hoog je BMI (Body Mass Index) is, zegt iets over hoe gezond je gewicht is. Zelf je BMI uitrekenen, doe je niet zomaar uit je hoofd. Fijn dus dat op www.voedingscentrum.nl een handige ‘draaischijf’ staat. Die helaas wel wat rottig te vinden is. Tik rechtsboven in het zoekveld ‘BMI’ in, klik op het bovenste zoekresultaat en dan op het onderstreepte Body Mass Index.
Alternatief is www.slank-en-sterk.nl (doorklikken op ‘BMI’ links), waar uw BMI voor u uitgerekend wordt door lengte en gewicht in te vullen.
Geheugenverlies
http://memory.uva.nl/geheugentest: geheugentest ontwikkeld door de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. De uitslagen van de mensen die de test maken, worden verwerkt in onderzoek naar de werking van het geheugen. De uitslagen zeggen alleen iets over hoe goed uw geheugen is ten opzichte van eerdere deelnemers.
Wie zit erachter?
Heel wat gezondheidstesten op internet hebben een commerciële achtergrond. Ze zijn bijvoorbeeld opgezet door een farmaceutisch bedrijf, een fabrikant van voedingsupplementen, een tijdschrift of winkelketen. Daar is op zich natuurlijk niet zoveel mis mee: zo’n test kan net zo goed betrouwbaar zijn. Maar wie er achter de test zit, wordt op de site zelf niet altijd duidelijk.
Wilt u weten wie de eigenaar van de site is? Kijk dan op www.sidn.nl (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) en klik in het groene vlak op ‘Is de naam nog vrij?’ Tik dan in het zoekvak de naam van de site in (dus bijvoorbeeld www.plusmagazine.nl), vink het vakje ‘uitgebreid’ aan en klik op ‘zoek’. Dan komt in beeld wie de site in beheer heeft. Deze site werkt alleen met domeinnamen die eindigen op .nl.