Kunnen volwassenen ook mazelen krijgen?
In Europa neemt sinds 2023 het aantal mensen dat besmet raakt met het mazelenvirus toe. Hoe besmettelijk zijn de mazelen? En is mazelen te behandelen? Zeven vragen over de mazelen.
Wat zijn de symptomen van mazelen?
Mazelen begint meestal met hoge koorts, hoesten en rode ogen. Verder gaat de ziekte gepaard met witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van de wangen, vlekjes op het gezicht, in de nek en de hals. In 5 tot 10 procent van de gevallen krijgen patiënten oorontsteking met soms blijvende doofheid als gevolg. 1 tot 5 procent krijgt een (levensbedreigende) longontsteking. Heel soms, in 1 op 1000 gevallen, leidt mazelen tot een acute hersenontsteking die vaak blijvende hersenschade geeft.
Hoe loop je mazelen op?
Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Besmetting vindt plaats via druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. De ziekte is erg besmettelijk. Eén ziek kind besmet minstens tien anderen die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben gehad. De besmettelijke periode is van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag. Gemiddeld ontstaan de vlekjes 10 dagen na de besmetting.
Kunnen volwassenen ook mazelen krijgen?
Sinds 1976 is de mazelen toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Meer dan 95 procent van de ouders laat zijn kind inenten. Mensen van voor 1975 zijn niet ingeënt en lopen dus net iets meer risico, maar nog altijd is de kans heel klein. Mensen die voor 1965 geboren zijn, zijn vrijwel allemaal beschermd omdat zij ooit mazelen hebben gehad.
Moet mensen die geboren zijn tussen '65 en '75 zich laten inenten?
Nee, dat is niet nodig. Alleen mensen die in de gezondheidszorg werken, wordt geadviseerd een inenting te halen. Door de huidige uitbraak lopen zij meer risico om met mazelenpatiënten in aanraking te komen. Vooral voor medische professionals die in de regio's met een lage vaccinatiegraad werken, geldt dit advies. Ook mensen uit deze leeftijdsgroep die van plan zijn op reis te gaan naar een land met een verhoogd risico (Afrika, het Midden-Oosten en Zuid- en Zuidoost Azië) op mazelen worden geadviseerd zich te laten inenten.
Kunnen mensen die gevaccineerd zijn toch mazelen krijgen?
Bij 95 procent van de mensen slaat het vaccin na de eerste inenting aan. Om de overige 5 procent te beschermen wordt het vaccin nog een keer aangeboden. Na twee prikken is 99 procent van de gevaccineerde mensen beschermd. 1 procent van de gevaccineerde mensen reageert niet op het aangeboden vaccin. Zij kunnen ondanks vaccinatie toch mazelen ontwikkelen.
Is mazelen te behandelen?
Er is geen specifieke behandeling voor mazelen. In de meeste gevallen wordt iemand beter zonder behandeling.
Mag een kind met mazelen naar school?
Een kind met mazelen is in de meeste gevallen te ziek om naar school te gaan. Voelt een kind zich beter? Dan mag het in principe naar school. De ziekte is besmettelijk van 4 dagen vóór tot 4 dagen na het ontstaan van de huiduitslag, dus thuishouden helpt niet meer om verspreiding te voorkomen. Informeer wel de schoolleiding. Andere ouders kunnen dan alert zijn op ziekteverschijnselen bij hun kinderen.
- RIVM