8 feiten en fabels over lichaamssappen

De waarheid over snot, speeksel en sperma

Getty Images

De oude Grieken dachten dat lichaamssappen het humeur bepaalden. Ook zou een verkeerde verhouding tussen de hoeveelheid bloed, gal en slijm in uw lijf u ziek maken. Inmiddels weten we dat dat onzin is. Maar is het eigenlijk waar dat u elke dag een liter speeksel produceert, u alleen snottert als u verkouden bent en kleurloze urine ongezond is? Acht hedendaagse feiten en fabels over lichaamssappen toegelicht.

1. Zweet stinkt

Fabel. Als u na een uur sporten stiekem onder uw oksel snuffelt, ruikt het daar vast niet altijd even fris. Toch is vers zweet zo goed als geurloos. De bacteriën die op de huid leven, zorgen voor de vieze lucht. Zij zetten transpiratievocht en afvalstoffen om in onwelriekende stofjes.

Ook wat u eet, beïnvloedt uw okselgeur. Zo zorgen uien, knoflook, bepaalde kruiden en alcohol ervoor dat zweet sterker ruikt.

2. U produceert dagelijks een liter speeksel

Feit. Althans, dit is een gemiddelde. Stress, maar ook veel medicijnen en het sydroom van Sjögren kunnen ervoor zorgen dat u minder speeksel aanmaakt.

Speeksel bestaat grotendeels uit water. Een aantal klieren maken dit goedje aan, zodat u voedsel door kunt slikken en smaken proeft. Bovendien beschermt speeksel uw gebit en uw mond en heeft u het nodig voor een goede spijsvertering.

3. Gal komt uit de galblaas

Fabel. Uw galblaas slaat gal weliswaar op, maar de lever is het orgaan dat gal aanmaakt. Deze dikke, geelgroenige vloeistof speelt een belangrijke rol in de spijsvertering.

Eet u iets waar vetten in zitten, dan komt er vanuit de galblaas via de galwegen galvloeistof in de dunne darm. De galzouten in het gal maken kleine druppeltjes van de vetten, zodat ze beter verteerd kunnen worden door de spijsverteringsenzymen.

4. U snottert alleen als u verkouden bent

Fabel. Uw luchtwegen zijn bekleed met slijmvlies, een beschermlaag die slijm produceert. Ook als u niet verkouden bent, wordt daar zo’n 1 tot 1,5 liter snot per dag gefabriceerd. Gelukkig merkt u daar weinig van, want u slikt het ongemerkt door.

Pas als u extra slijm aanmaakt of het dikker wordt en uit uw neus gaat lopen, kan dat snot u in de weg zitten. Dat gebeurt als u verkouden bent, maar kan ook bij een allergie voorkomen.

5. Sperma bestaat uit meer dan alleen zaadcellen

Feit. Hoewel er in een zaadlozing zo’n 100 tot 200 miljoen zaadcellen rondzwemmen, bestaat sperma grotendeels uit vocht afkomstig uit de prostaat en zaadblaasjes. Dat verklaart waarom het ejaculaat er na een sterilisatie gewoon nog hetzelfde uitziet.

6. Er is maar één soort moedermelk

Fabel. Er zijn namelijk drie soorten moedermelk. Elk type heeft een andere samenstelling. De eerste dagen na de bevalling komt er colostrum uit de borsten. Zulke moedermelk bevat veel stoffen die de baby tegen ziekten beschermen.

Hierop volgt zogenaamde overgangsmelk, gevolgd door - als het kindje inmiddels twee weken is - rijpe moedermelk. De concentratie beschermende stoffen is in deze typen moedermelk lager. Dat geeft niet, want een baby gaat ook meer borstvoeding drinken en krijgt zo toch binnen wat hij nodig heeft.

7. Vloeistof in het oor helpt bij uw evenwicht bewaren

Feit. In allebei de oren zitten evenwichtsorganen. In het evenwichtsorgaan zitten kanalen en zakjes met vocht en haartjes.

Beweegt u uw hoofd, dan beweegt de vloeistof ook. Via de haarcellen worden deze vloeistofbewegingen doorgegeven aan de hersenen. Samen met de informatie die via uw ogen, spieren en pezen binnenkomt, zorgt dat ervoor dat u uw evenwicht kunt bewaren.

8. Kleurloze urine wijst op een gezondheidsprobleem

Fabel. Hele lichte tot bijna kleurloze urine ontstaat als u veel water drinkt. Uw plas is dan zodanig verdund dat de concentratie kleurstoffen heel laag is geworden.

Is uw urine donkergeel? Dan drinkt u te weinig of bent u veel vocht verloren. ’s Morgen is urine sowieso donkerder van kleur, omdat u transpireert in uw slaap en ’s nachts waarschijnlijk niet of nauwelijks drinkt. Dat maakt de ochtendurine geconcentreerder.

Bron 
  • WebMD
  • Voedingscentrum
  • Maag Lever Darm Stichting