Zelfverzekerd, optimistisch, vrolijk, ontspannen en sociaal. Zo voel ik me als ik een glas Belgisch bier aan mijn lippen zet op een terras. Nep natuurlijk, want de alcohol stimuleert delen van het brein die zorgen voor het gevoel van welbevinden. Het staat in het boek 'Op je gezondheid?' van psychiater René Kahn over de effecten van alcohol.
Hij schreef het onder meer omdat zijn eigen vrienden het ook dachten: één glas per dag is gezond voor hart en bloedvaten. Helaas is dat niet waar. Deze breed gedeelde ‘wijsheid’ komt uit onderzoek waarin geheelonthouders vaker een hartaanval kregen en eerder doodgingen dan matige drinkers.
Maar wat is nu gebleken? De geheelonthouders lieten niet voor niets de drank staan. Onder hen zaten veel ex-alcoholisten of mensen die om gezondheidsredenen niet dronken. Nogal wiedes dat ze slechter af waren dan de matige drinkers.
Dat matig alcoholgebruik gezond is voor hart en bloedvaten klopt dus niet, benadrukt René Kahn. Integendeel. Alcohol kan hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hartfalen veroorzaken. Alcohol tast je vermogen tot leren aan. Niet alleen bij comazuipende pubers, maar ook bij volwassenen die iets willen leren. Alcohol is in feite ‘dementie in een glas’, schrijft hij. Ook is alcohol verantwoordelijk voor één op de acht gevallen van kanker.
Het is een ongemakkelijke waarheid die Kahn beschrijft. Ik besluit het bij het enkele biertje te laten op het terras. Beter een kater van dit boek dan straks een hartritmestoornis of erger.
En ik troost mij met de gedachte dat ook René Kahn de drank niet heeft afgezworen. Hij beperkt het alleen tot maximaal twee tot drie glazen. Per week.
Plus Magazine, september 2017