Wie op internet speurt naar een goede huisarts, raakt het spoor algauw bijster door de enorme hoeveelheid informatie. Wij helpen u op weg. Een leidraad in zoeken en vinden.
“De eerste stap om een goede huisarts te kiezen kan zijn om te checken of een huisartsenpraktijk het keurmerk NHG-Praktijkaccreditering heeft”, vertelt huisarts Kees in ’t Veld van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). “Een kwart van de huisartsen heeft inmiddels een certificaat of is ermee bezig die te behalen.”
Wat betekent het NHG-keurmerk voor mij?
Een huisartsenpraktijk met keurmerk is helemaal doorgelicht op de kwaliteit. Een controleur houdt jaarlijks de vinger aan de pols om na te gaan of de huisartsenpraktijk nog aan de voorwaarden van het NHG voldoet.
Kees in ’t Veld: “Je kunt van een gecertificeerde huisarts grote betrokkenheid en enthousiasme voor het huisartsenvak verwachten. Ook de medewerkers in zo’n huisartsenpraktijk, van de doktersassistent tot de praktijkverpleegkundige en praktijkondersteuner, willen graag service verlenen en zich dienstbaar opstellen. Een certificaat is voor een huisartsenpraktijk iets om trots op te zijn.”
Wilt u een huisartsenpraktijk met certificaat? Kijk dan op: www.npa.artsennet.nl. Op www.kiesbeter.nl kunt u eenvoudig op basis van uw postcode een huisarts zoeken.
Hoe kom ik achter de specialisatie van een huisarts?
Wat niet in het NHG-certificaat tot uitdrukking komt, is of een huisarts ook een speciaal aandachtsterrein heeft. Sommige huisartsen zijn bijvoorbeeld extra vakbekwaam in oogheelkunde of palliatieve zorg. Anderen houden een astma/COPD-spreekuur, hebben speciale aandacht voor preventie van hart- en vaatziekten, of extra zorg voor diabetespatiënten. Ook hebben artsen wel een spreekuur reizigersadvisering, een spreekuur stoppen met roken of een oproepschema voor systematische preventie bij patiënten met een hoog risico op ernstige ziekten. Kees in ’t Veld: “De enige manier om te weten te komen of een huisarts een specialisme heeft, is dit te vragen in de praktijk. Er staat geen stempel op de deur.”
Hoe verander ik van huisarts?
Als u denkt een huisarts te hebben gevonden die beter bij u past, is het goed te weten dat u altijd van huisarts mag veranderen. In Nederland bestaat het recht van vrije artsenkeuze. Dat wil niet zeggen dat iedere arts u hoeft te accepteren. De praktijk kan vol zijn, de afstand tussen uw adres en de huisartspraktijk kan te groot zijn, of de huisarts kan principieel anders denken over zorg (bijvoorbeeld over euthanasie of alternatieve geneeswijzen) zodat een vertrouwensrelatie niet mogelijk is. Wanneer een huisarts u wel als nieuwe patiënt accepteert, kunt u dat bij uw zorgverzekeraar melden. Wilt u precies weten wat uw rechten zijn bij het kiezen van een huisarts, dan kunt u de brochure ‘Een andere huisarts kiezen’ downloaden op www.npcf.nl.
TIP
Een betere behandeling? Wees mondig!
Uit onderzoek blijkt dat patiënten meer kans hebben op een betere behandeling als ze assertiever zijn. Stelt u zich daarom mondig op bij de huisarts. Ter voorbereiding op een gesprek met de huisarts vindt u een handige keuzehulp op www.kiesbeter.nl. Van allerlei aandoeningen (van angststoornissen, borstkanker, depressie, diabetes, hart-en vaatziekten tot hernia) wordt uitgelegd wat het is en welke behandelingen er zijn. Via het invullen van een vragenlijst komt u erachter wat voor u de beste keuze zou kunnen zijn.
- Plus Magazine