Hoeveel botten heeft een mens?

Kinderen hebben minder botten

botten
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op de knagende vragen. Deze keer: hoeveel botten heeft een mens?

Als een kind geboren wordt, ziet het skelet er heel anders uit dan bij volwassenen. De verhoudingen zijn anders, maar ook het aantal botten verschilt. Hoe dit kan? Kinderen groeien doordat hun botten langer worden, dit gebeurt aan de uiteinden van de botten. Daar zitten de groeischijven waar kraakbeencellen inzitten. Deze vermeerderen zich en zo groeit het bot beetje bij beetje. Na verloop van tijd worden de groeischijven steeds dunner en uiteindelijk zullen ze dichtgroeien. Als ze dicht zijn, ben je uitgegroeid. Meisjes groeien tot een jaar of zestien, bij jongens duurt dit wat langer: tot hun achttiende. 

Het skelet van volwassenen bestaat uit 206 botten, terwijl kinderen worden geboren met 350 botten. De botten van een kind liggen vanaf de geboorte wat meer uit elkaar. Hierdoor is de baby flexibeler en kan de geboorte makkelijker verlopen. Sommige botten groeien aan elkaar. Er ontstaan ook botten op latere leeftijd. Kinderen tot twee jaar hebben bijvoorbeeld nog maar twee enkelbotjes. Tijdens de groeispurt ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting van de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van de spieren en pezen. De rek zorgt waarschijnlijk voor de pijn. Dit is bij de meeste mensen bekend als groeipijn. 

Verhoudingen

De verhoudingen van de botten veranderen ook naarmate het kind ouder wordt. Doordat niet alle botten even snel groeien, veranderen de verhoudingen van het lichaam. Dit is het beste te zien aan het hoofd, omdat het lichaam kleiner is. Het hoofd van de baby is een plek waar veel botten nog niet aan elkaar zitten. Als het kindje een tot anderhalf jaar oud is, zijn de botten naar elkaar gegroeid en bestaat de schedel uit een geheel.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail. 

Auteur 
Bron 
  • Groeiwijzer