Geen klappen maar kracht
Binnen de wereld van de Oosterse vechtsporten neemt aikido een bijzonder plek in. In tegenstelling tot sporten als karate en kungfu, worden er bij aikido nauwelijks klappen uitgedeeld. Belangrijk is een goede harmonie tussen lichaam en geest.
Aikido is een combinatie van verschillende technieken en vechtsporten die werden beoefend door de historische soldaten van Japan: de Samoerai.
Nieuwe sport
Deze Samoerai, die bijzonder handig waren met een zwaard, stonden eeuwenlang in hoog aanzien. Totdat ook het Japanse leger overschakelde op vuurwapens. De ontwikkelaar van aikido, Morihei Ueshiba, mengde de vechtsport van de Samoerai met religie en meditatie en zorgde voor de geboorte van een nieuwe sport.
Aikido: geen vechtsport
Een wedstrijd bij een vechtsport levert altijd een winnaar en een verliezer op, maar niet bij aikido. Het is dan ook geen vechtsport, al is vechten wel een onderdeel. Er is geen enkele vorm van competitie en er zijn dus ook geen wedstrijden. Een beoefenaar van aikido, een aikidoka, traint zijn lichaam en geest om er zelf beter van te worden, om zichzelf te overwinnen. Niet om een ander te overwinnen, zoals bij karate en judo.
Trainen met en zonder wapens
Bij aikido wordt zowel zonder als met wapens getraind: een houten zwaard, stok en mes. Altijd met als doel te verdedigen. Bij de meeste vechtsporten wordt beoefenaars geleerd een aanval af te slaan en direct te beantwoorden door zelf aan te vallen. Bij aikido is het belangrijk de aanvaller uit zijn of haar balans te brengen. Want iemand die niet in balans is, kan ook niet aanvallen. Belangrijke kenmerken van aikido zijn dan ook soepelheid en snelheid.
Kleding
Zoals zoveel Oosterse sporten, dragen ze ook bij aikido een GI (uniform). Een witte band houdt het traditionele jasje met broek bijeen. Wie beter wordt in een vechtsport als karate, ontvangt al snel een andere kleur band. Bij aikido blijft hij altijd wit, totdat een aikidoka een hakama mag dragen. Dit is een zwarte of donkerblauwe wijde broekrok met zeven plooien.
Wat doet aikido met je?
Bij aikido is het de kunst om alle bewegingen perfect uit te voeren. Dat is goed voor de algemene gezondheidstoestand van het lichaam, vooral van de wervelkolom en de gewrichten. Door ademhalingsoefeningen die bij de sport horen, stimuleert u de bloedsomloop, wat de spieren van het lichaam meer zuurstof en energie geeft.
Aikido is dus gezond te noemen. Het geeft aikidoka’s de mogelijkheid energie los te laten en agressie te controleren. Wie de sport beoefent, zal sterker en vooral soepeler worden. En is bovendien goed voorbereid zichzelf zo nodig te verdedigen.
Aikido is voor iedereen
Aikido maakt geen onderscheid tussen man en vrouw en jong en oud. De sport is voor iedereen. Binnen aikido zijn verschillende stijlen, waarvan Aikikai de oudste en meest beoefende is. Een gemiddelde aikido-training duurt anderhalf tot twee uur. De opbouw is als volgt: na aanvang van de les is er een korte meditatie. Daarna is er een warming-up met aandacht voor de ademhaling en stretchen. Vervolgens traint u op het verplaatsen van het lichaam, omdat dat de basis is van elke aikido-techniek.
Na oefeningen voor het soepel rollen en vallen, is het tijd om de akido-technieken te trainen. Tegen het einde van de les ontspant de hele groep.