Is het een goed idee om fijngestampte eierschalen te eten om een calciumtekort te voorkomen?
Jan
De schaal van een kippenei bestaat voor 40 procent uit calcium. Je kunt de (gemalen) schaal van een ei gebruiken om calcium binnen te krijgen. Als je voldoende zuivel gebruikt, is dat niet nodig. Kijk hier hoeveel en wat je kunt eten om dagelijks voldoende voedingstoffen en mineralen zoals calcium binnen te krijgen.
Als je geen zuivel gebruikt, kun je met het eten van de eierschaal wel voldoende calcium binnenkrijgen, maar zul je vitamine B2 en B12 die in zuivel zit uit andere producten moeten halen. Bovendien loop je mogelijk gezondheidsvoordeel mis als je geen zuivel eet. Het nemen van zuivel hangt namelijk samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Er is een kleine kans dat een ei besmet is met salmonella. Van een salmonellabesmetting krijg je maag-darmklachten. Dit is te voorkomen door eieren en eierschalen te verhitten voordat je ze opeet.
Hoeveel calcium heb je nodig?
Voor volwassenen tussen de 19 en 50 jaar is het advies om 1 gram calcium per dag binnen te krijgen, bij mensen tussen de 51 en 70 jaar is dit 1,1 gram en bij 70+’ers is het advies 1,2 gram per dag te nemen. Let er op dat bij meer dan 2,5 gram calcium per dag urinewegstenen kunnen ontstaan. Er kan ook verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden.
Hoeveel een eierschaal weegt, hangt af van de grootte van het ei. Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
Lees hier meer over calcium en wat de gezondheidsvoordelen zijn.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.