Is veganistisch eten wel zo gezond voor ouderen?

Dagelijks 5 sojaburgers nodig voor voldoende eiwit

Getty Images

Meer plantaardig eten is gezonder, volgens het Voedingscentrum. Maar als je geen vis of vlees of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet, is het lastig om aan voldoende eiwitten te komen. Vooral ouderen kunnen tekorten oplopen, zeggen onderzoekers van de Wageningen universiteit. Zij doen onderzoek naar plantaardige voeding voor ouderen en ze zoeken nog deelnemers.

Minder vlees eten is hip, zo werd onlangs bevestigd door uit cijfers van onderzoeksbureau Marktbureau. Het aantal Nederlanders dat dagelijks vlees eet, is gedaald van 55% in 2019 naar 45% in 2021. Steeds meer mensen laten vlees (af en toe) staan, met het oog op het milieu en steeds vaker uit gezondheidsoverwegingen. Het Voedingscentrum wijst er ook op dat vaker plantaardig eten goed is voor de gezondheid. Maar zit daar ook een grens aan? Pol Grootswagers is postdoctoraal onderzoeker aan Wageningen University & Research en expert op het gebied van voeding, eiwit en ouder worden. Hij doet onderzoek hiernaar.

Meer eiwit nodig

Ouderen hebben naar verhouding meer eiwit nodig dan jongeren om hun spiermassa en -kracht op peil te houden, maar krijgen vaak minder binnen. Daarom is het voor mensen van 50 jaar en ouder extra belangrijk om eiwit van goede kwaliteit binnen te krijgen,’ legt Grootswagers uit. ‘Plantaardige eiwitten zijn minder goed verteerbaar en opneembaar in de darm, en missen in tegenstelling tot dierlijk eiwit sommige essentiële aminozuren. Dit zijn stoffen die het lichaam zelf niet kan aanmaken, maar wel hard nodig heeft voor de opbouw en het onderhoud van botten, spieren en andere weefsels.’

5 sojaburgers

Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs dan ook om 20% meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 0,83 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten, en veganisten zelfs 30% meer. Voor een vrouw van 65 kilo komt dat neer op 65 respectievelijk 70 gram eiwit per dag – het equivalent van ruim 5 sojaburgers of bijna 15 opscheplepels kikkererwten. 

“Zeker voor ouderen met een kwetsbare gezondheid is het een hele uitdaging deze aanbeveling te halen, want je moet grote porties eten om genoeg binnen te krijgen. Dit terwijl plantaardig eten door de grote hoeveelheid vezels die erin zitten heel verzadigend is,” legt Grootswagers uit. 

Onderzoek

Hoe kunnen ouderen profiteren van de voordelen van plantaardig eten zonder de nadelen ervan te ondervinden? Grootswagers en zijn collega’s in Wageningen doen er onderzoek naar. “We brengen dit jaar de gezondheidseffecten van het op latere leeftijd overstappen naar een plantaardig voedingspatroon in kaart. Wat gebeurt er met de spieropbouw van deelnemers, op de korte termijn en over een periode van drie maanden?” Het team gaat ook op zoek naar oplossingen. ‘Als we verschillende plantaardige eiwitbronnen met elkaar combineren, of extra aminozuren en vitamines toevoegen aan maaltijden, heeft dit dan een positief effect op de spieropbouw?’ illustreert Grootswagers. De eerste resultaten van deze studie worden begin 2022 verwacht.

Meedoen

Wilt u meedoen met dit onderzoek? En bent u tussen de 65 en 79 jaar oud?

Dat kan, lees er meer over op de website van de Wageningen universiteit.

Meer weten?

In Plus Magazine van november komt een artikel over vleesvervangers en gezondheid.

Auteur