Kun je door zelfzorg van ouderdomswratten afkomen? Of is het een reden om naar een dermatoloog te gaan?
O. van den Ameele
Ouderdomswratten (verruca seborroica) zijn vaalbruine oppervlakkige wratten die meestal op de romp gezien worden, maar ook in het gelaat kunnen voorkomen. Ze kunnen er nogal verschillend uitzien. De kleur kan varieren van lichtbruin tot bijna zwart. Meestal zijn ze ruw maar soms glad. De grootte kan varieren van enkele millimeters tot wel enkele centimeters.
Deze wratten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. Maar niet iedereen die ouder wordt krijgt er last van. Er moet een zekere aanleg voor zijn. De wratten worden veroorzaakt door een virus.
Behandeling met zalf of andere via de drogist verkrijgbare antiwratten middelen zoals aanstipvloeistof, wartner of wrattenpleisters helpen niet. Het is dus toch nodig om naar de huisarts te gaan.
Deze kan de wrat afschrapen met een scherpe lepel of speciale curette. Dit is niet echt pijnlijk, kan zelfs zonder verdoving. De wratten liggen zo oppervlakkig op de opperhuid, dat er na deze behandeling maar een heel oppervlakkig schaafwondje blijft, dat in één a twee weken volledig geneest zonder littekens achter te laten.
Een heel oppervlakkige ouderdomswrat kan eventueel behandeld worden met bevriezing via aanstippen met vloeibare stikstof. Sommige huisartsen doen de behandeling van ouderdomswratten zelf, andere huisartsen verwijzen liever door naar een dermatoloog.
foto: huidconsult.nl
Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!