Gezondheidsraad adviseert nieuw pneumokokkenvaccin
Sinds 2020 krijgen ouderen van 60 tot 80 jaar een pneumokokkenvaccin aangeboden. Dit vaccin beschermt tegen ernstige ziekte, veroorzaakt door de pneumokokken-bacterie. De Gezondheidsraad adviseert nu een nieuw type vaccin, dat langer en beter werkt.
Het nieuwe type dat de Gezondheidsraad adviseert van het pneumokokkenvaccin heeft als grote voordeel dat je niet iedere vijf jaar een nieuwe prik hoeft te halen. Waarschijnlijk is zelfs helemaal geen herhaalprik meer nodig, maar dit is nog niet helemaal zeker. De nieuwe pneumokokken-vaccins werken ook nog eens wat beter dan de oude vaccins. Als de minister van Volksgezondheid het advies overneemt (wat meestal gebeurt) komt er dus een nieuw soort vaccin aan. De prik wordt aangeboden aan 60-80-jarigen, maar de Gezondheidsraad adviseert een inhaalprik voor 80-plussers die dat willen. Verder krijgen kinderen het vaccin ook aangeboden.
Ernstig ziek
De pneumokokkenbacterie verspreidt zich via druppeltjes in de lucht en via direct contact. Als je ermee besmet raakt, kun je ernstig ziek worden door bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking of een longontsteking.
Mensen met een minder goed werkend immuunsysteem zijn hier extra vatbaar voor, evenals jongeren en ouderen. Tot 2020 waren en jaarlijks tussen de 1500 en 2000 gevallen van deze ernstige pneumokokkenziekten onder mensen van 60 jaar en ouder.