Oestrogeenvervangingstherapie

Getty Images
 
Het vrouwelijk voortplantingssysteem bestaat uit de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. De eierstokken zijn amandelvormige klieren aan weerszijden van de baarmoeder. Elke maand geven de eierstokken een gerijpte eicel af. Ze produceren ook het geslachtshormoon oestrogeen, dat de menstruatiecyclus en andere lichaamsfuncties regelt.
 
Tijdens de menopauze kan een verminderde oestrogeenproductie het evenwicht verstoren dat nodig is voor deze lichaamsfuncties. Vaginale droogte is een voorbeeld van een ongemak dat oudere vrouwen ervaren ten gevolge van een verminderde oestrogeenproductie. De wanden van de vagina worden dunner en uiteindelijk ook minder elastisch. De bekleding van de vaginawand kan ontstoken raken en zelfs scheuren en bloeden. 
 
Andere symptomen van de menopauze zijn vermoeidheid, humeurigheid, opvliegers, nachtelijk zweten en botverlies.
 
Een oestrogeenvervanger is een geneesmiddel dat een synthetische vorm van oestrogeen bevat die estradiol heet. Deze middelen kunnen oraal worden ingenomen, subcutaan worden toegediend of, zoals in dit geval, vaginaal worden ingebracht. De pil lost op in de vaginawandbekleding. Als estradiol eenmaal in de cellen is doorgedrongen, bindt het middel zich aan oestrogeenreceptoren in de celkernen en brengt aldus fysieke veranderingen tot stand. Deze vorm van oestrogeenvervangingstherapie herstelt de dikte en elasticiteit van de vaginawand en vermindert daarmee veel van de klachten die samenhangen met vaginale droogte. 
 
Tot de bijwerkingen van elk hormoonsupplement behoren een verhoogd risico op een hartaanval, een beroerte en bloedstolsels. 
 
Het is belangrijk om met de arts te overleggen welke therapie voor u het meest geschikt is.
Auteur