Preiquiche

Als we het over gezond eten hebben, denken we vaak aan saaie rauwkost, groenten zonder sausje en aardappels zonder jus. Die tijd is echter al lang voorbij! Met een beetje creativiteit kun je in korte tijd gezonde, maar vooral lekkere, gerechten in elkaar draaien.

Aantal personen 
4

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 200 gram volkoren meel
  • 20 gram gist
  • 100 ml karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 25 gram gesmolten boter
  • Voor de vulling:
  • 250 gram uien
  • 250 gram prei
  • 250 gram rauwe ham
  • 2 eetlepels boter
  • geraspte nootmuskaat
  • 350 gram umer
  • 3 eierdooiers
  • 2 eetlepels volkoren meel
  • fijngehakte peterselie
  • zout en peper
  • Verder:
  • boter, om de vorm mee in te vetten
  • quichevorm met een doorsnede van 26-28 cm
  •  

Bereiding

Doe het volkoren meel in een kom en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de gist hierin en voeg de karnemelk toe. Meng het geheel goed en laat het afgedekt 15 minuten rijzen. Voeg daarna de resterende ingrediënten voor het deeg toe en kneed alles goed door elkaar. Laat het vervolgens 20 minuten rijzen.

Ondertussen bereid je de vulling voor. Snijd de uien en de prei in dunne ringen en de ham in blokjes. Verhit de boter in een grote pan, bak de ham en voeg de groente toe. Fruit het mengsel vervolgens al roerend 5 minuten fruit. Voeg naar smaak nootmuskaat, zout en peper toe.

Auteur