Tips voor startende sporters

Zo lukt het wel!

U wilt wel sporten, alleen is het moeilijk om het ook werkelijk te gaan doen. En het dan ook vol te houden. Geen nood! Met deze tips helpen we u over de drempel heen. Geen tijd, geen geld of geen zin in beweging zijn vanaf nu geen excuses meer.

Voordelen van sporten
Als u nog twijfelt of u gaat sporten, kijk hieronder dan eens naar de vele voordelen die sporten met zich meebrengt:

  • Door te bewegen verbetert uw humeur met sprongen en wordt stress verminderd. Het werkt ontspannend en u slaapt beter ’s nachts.
  • Als u meer beweegt gaat u er beter uitzien en gaat uw zelfvertrouwen vanzelf omhoog.
  • Beweging heeft niet alleen een positief effect op uw gewicht, maar ook op uw hart, bloedsomloop en bloeddruk, immuunsysteem en zelfs op uw geheugen. Bovendien wordt door beweging het verouderingsproces vertraagd.

Welke sport moet ik doen?
Het is belangrijk om een sport te kiezen die u echt leuk vindt. Alleen dan houdt u het vol. Bij het kiezen van een sport die echt bij u past, zijn er een paar dingen waar u aan moet denken:

  • Stel eerst uw doel vast. Wilt u afvallen? Dan heeft u het meeste baat bij een sport waarbij u veel energie verbruikt. Wilt u juist meer spierkracht opbouwen, dan kunt u beter een sport kiezen waarbij gewichten een rol spelen. En wilt u gewoon lekker in beweging zijn? Informeer dan bij uw sportschool of kijk op internet welke sporten hier het best bij passen.
  • Heeft u blessures, een medische aandoening of bent u zwanger? Dan is het goed mogelijk dat u niet alle sporten mag doen. Vraag uw fysiotherapeut of huisarts om raad.
  • Wilt u naar een sportschool of gaat u zelf aan de slag, door bijvoorbeeld buiten te hardlopen? Beide manieren van bewegen hebben voor- en nadelen. De sportschool kost geld, maar daar krijgt u begeleiding. Zelf sporten is goedkoper, maar vaak minder motiverend.
  • De laatste jaren zijn er een heleboel nieuwe sporten bij gekomen. Naast bekende sporten zoals zwemmen, hardlopen of aerobics kunt u bijvoorbeeld ook eens Bodypump, Spinning of Pilates proberen.

Welke kleding moet ik aan?
Uw kleding is afhankelijk van de sport die u gaat doen. Soms volstaat dat oude T-shirtje dat u nog heeft hangen, maar in andere gevallen heeft u betere sportkleding nodig. De eigenschappen die de kwaliteit van goede sportkleding beïnvloeden zijn vocht- en temperatuurregeling, comfort, gemakkelijk onderhoud en goede kwaliteit.

Voor verschillende sporten zijn verschillende materialen op de markt gebracht. In de betere sportzaak kunnen ze u precies vertellen welke sportkleding het meest geschikt is voor de sport die u wilt gaan doen. Er zijn twee basiskledingstukken die altijd aan te raden zijn:

  • Een sportbeha met de juiste ondersteuning is belangrijk, vooral bij grotere borsten. Een gewone beha geeft vaak onvoldoende steun tijdens het sporten. Het dragen van een goede sportbeha met optimale steun voorkomt niet alleen ongemak, maar het vermindert ook schade aan het vetweefsel en het beschermt tegen hangborsten. U vindt ze in de sport- of lingeriewinkel.
  • In vrijwel alle takken van sport waarbij (hard)gelopen wordt, hebben knieën, enkels en voeten het zwaar te verduren. Goed passende schoenen die bij de sport, de ondergond én bij de voeten horen, zijn dan ook een echte aanraders. Goede sportschoenen spelen een belangrijke rol in het voorkomen van sportletsel. Alleen een goede schoen kan voldoende schokabsorptie, bewegingsstabiliteit en duurzaamheid bieden. Bij aerobics heeft u bijvoorbeeld hoge schoenen nodig voor extra ondersteuning van uw voeten en enkels. Bij hardlopen is de pasvorm en de manier waarop u zich beweegt tijdens het lopen weer heel belangrijk. Laat u informeren bij uw sportschool of sportwinkel.
Beginnen met sporten
Als u eenmaal een sport heeft gekozen, kunt u aan de slag. Het is handig om van tevoren met uzelf af te spreken op welke vaste dagen of hoeveel keer in de week u wilt gaan sporten. Ook kunt u een schema opstellen met uw sportleraar, om onder begeleiding aan uw doel te gaan werken. Geleidelijk opbouwen is erg belangrijk. Een lichaam dat lang niet getraind heeft, moet namelijk wennen aan al deze nieuwe activiteit. Door rustig te beginnen voorkomt u spierpijn. Bovendien zorgt u er zo voor dat u het plezier in sporten behoudt. 

Opwarmen en afkoelen
Voordat u gaat sporten, begint u met een warming-up om u geestelijk en lichamelijk voor te bereiden en om uw gewrichten los te maken. Meestal zijn dit lichte oefeningen. Een warming-up is belangrijk omdat hiermee uw spieren warm worden en uw hartslag versnelt. Bovendien wordt de bloedtoevoer naar uw spieren vergroot en de zuurstofopname bevorderd. Dit alles verbetert uw prestaties en vermindert de kans op letsel.

De cooling-down doet u na het sporten. Hiermee brengt u uw lichaam weer tot rust. Meestal bevat de cooling-down rustige, ritmische bewegingen en strekoefeningen. Zo wordt uw lichaamstemperatuur langzaam weer normaal, ontspannen uw actieve spieren en worden afvalstoffen afgevoerd uit uw spieren. Dit vermindert de kans op spierpijn.

Mini-checklist: bent u toe aan sporten?
Beantwoord de volgende vragen met 'ja' of 'nee' en kijk of sporten echt wat voor u zou zijn.

  • Bent u tevreden over uw lijf en hoe het eruit ziet?
  • Heeft u net zoveel energie als u zou willen?
  • Voelt u zich zo sterk of soepel als u zou willen?
  • Bent u tevreden met de prestaties van uw lichaam?

Heeft u drie of meer vragen met 'nee' geantwoord? Tijd voor wat beweging!

Meer bewegen zonder te sporten
Volgens de norm zouden volwassenen elke dag ongeveer dertig minuten matig intensief moeten bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. We geven u wat tips om in beweging te blijven:

  • Ga lekker wandelen in uw lunchpauze. Het is helemaal hip om tussen de middag een rondje om te gaan. En dan niet langs de winkeltjes struinen, maar flink de pas erin.
  • Beetje cliché, maar wel waar: pak de fiets, neem de trap en loop even naar iemand toe in plaats van te bellen of te mailen.
  • Neem een hond, met wie u elke dag een ronde moet gaan wandelen.
  • Ga eens een keer niet met uw vriendinnen lunchen of uit eten, maar maak een actieve afspraak zoals bowlen of een uurtje tennissen.
  • Gaan uw kinderen elke week een uurtje sporten? Dan kunt u in dezelfde tijd net zo goed zelf ook gaan sporten.
  • Met seks verbrandt u behoorlijk wat calorieën. Wist u dat een gemiddelde vrijpartij overeenkomt met ongeveer negen minuten sporten? Maar ook het omgekeerde is waar: meer sporten verhoogt de zin in seks.
Handige tips:
  • Als u hardloopschoenen aanschaft, kunt u in sommige gespecialiseerde winkels een test doen. Daarbij wordt met een looptapijt en video-apparatuur gekeken naar de manier waarop u loopt en hoe u uw voeten belast. Zo krijgt u schoenen op maat. Hiermee belast u uw gewrichten minder en worden blessures voorkomen.
  • Er zijn sportscholen waar schoenen met zwarte zolen verboden zijn, omdat deze vaak zwarte strepen achterlaten.
  • Variatie is het geheim tot het succes van volhouden. Elke keer hetzelfde doen gaat vervelen. Om te zorgen dat u gemotiveerd blijft en het sporten een uitdaging is, kunt u variatie aanbrengen in uw activiteiten. Bovendien zorgt u er zo voor dat u niet steeds dezelfde spiergroepen belast.
  • Rust heeft u nodig om uw spieren te laten herstellen. Het is dus helemaal niet erg als u tijdens het sporten af en toe even pauzeert. Een handige tip: train niet alle spiergroepen op dezelfde dag. Als u vandaag gaat joggen, kunt u morgen uw buikspieroefeningen doen. Zo blijft u bezig, maar heeft uw lichaam ook de tijd om te herstellen.
Auteur