Vivian weet raad

Vivian Reijs beantwoordt 7 voedingsvragen

Voedingscoach en presentatrice Vivian Reijs beantwoordt een selectie van de voedingsvragen die onze bezoekers haar stelden.

1. Suiker in tussendoortjes
Mijn vraag betreft suikergebruik. Ik ben een typische snoepkont. Heel graag zou ik willen minderen, maar zelfs in de verantwoorde tussendoortjes zit suiker. Teveel fruitsuikers zijn ook niet goed. Kun jij mij vertellen wat echt goede vervangingen zijn, want het is zo ontzettend lastig zoeken in de schappen van de supermarkt.
Y. uit Amsterdam

Vivian:"In de meeste verantwoorde tussendoortjes zitten inderdaad veel suiker, ik ben daar ook geen voorstander van. Persoonlijk ga ik meer voor vers. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar fruit. Lekker vers of gedroogd en niet in te grote hoeveelheden in verband met de vruchtensuikers. Ook een stukje chocola met 72 procent cacao is prima; het liefst gezoet met stevia. U kunt ook een rijstwafel met een beetje roomboter, pindakaas, appelstroop of honing nemen. Dat is een heerlijk zoet tussendoortje, dat toch lekker vult."

2. Brandend maagzuur
Is er een gezonde manier om van brandend maagzuur af te komen? Ik krijg geneesmiddelen van mijn arts, maar vroeg me af of er ook iets is wat ik in mijn voeding kan veranderen om het brandende maagzuur tegen te gaan?
P. uit Alblasserdam

Vivian:"Wanneer u zoekt naar een meer natuurlijke oplossing kunt u beginnen met het afzweren van koffie. Ook zure vruchten zoals citrusvruchten en bijvoorbeeld alcohol kunt u beter laten staan. Ik ken ook veel mensen die goede ervaringen hebben met plantenenzymen in capsulevorm. Succes!"

3. Hartige trek
Ik krijg rond vier uur altijd trek en heb dan echt iets hartigs nodig. Wat zou ik het beste kunnen nemen rond die tijd? Bouillon is vrij zout, kaas weer te vet... heb jij goede hartige adviezen?
D. uit Groningen

Vivian:"Zo af en toe is bouillon prima hoor, tenzij u geen zout wilt eten vanwege een te hoge bloeddruk. U kunt ook wat ongebrande noten nemen. Rauwkost is ook lekker, denk aan wortels, komkommer of paprika met wat hummus en een beetje zeezout. Een gekookt eitje met wat zout is ook een optie. Ik vind ook de groentechips uit de biologische winkel erg lekker voor af en toe."

4. Magere dochter
Onze dochter van 16 jaar is veel te mager. Er zijn al gesprekken geweest en als ze niet iets aankomt zal ze naar een diëtiste toe moeten. Kun je aangeven wat ze nu het beste door de dag heen kan eten om gezond aan te komen? Zelf is ze namelijk bang om de controle te verliezen en dik te worden (onzin natuurlijk maar dat zit in haar hoofd). Zelf eten we altijd gezond maar natuurlijk af en toe ook lekkere dingen.
J. uit Baarn
 
Vivian:"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om u hier online advies over te geven.  In deze fase is het vooral belangrijk dat ze gezond eet. Dat hoeft niet heel veel te zijn, als het in ieder geval maar gezond is. Veel groente, fruit en noten dus. Ik zou u graag verder willen helpen, maar verwijs u toch door naar een diëtist voor jongeren met eetproblemen. Heel veel succes!"

5. Eiwittekort?
"Ik las laatst een artikel over de mogelijkheid van eiwittekort bij vegetariërs. Dit artikel gaat over mensen die ziek/oud of anders niet helemaal gezond zijn. Er wordt genoemd dat deze mensen bij een lichaamsgewicht van 80 Kg. minstens 64 gr. eiwit per dag moeten eten. Mijn vraag is of dit ook geldt voor mensen die niet ziek zijn. Als ik het lijstje met eiwitgehaltes bekijk, dan komen mijn man en ik lang niet aan die hoeveelheid. Wij hebben beiden een BMI tussen de 26 en 27, dus geen ondergewicht. We zijn bovendien zogenoemde halve vegetariërs. We eten geen vlees, maar wel vis, kaas en eieren. Maar weer geen melkproducten, wel soja yoghurt. Hoeveel gram eiwit per kg lichaamsgewicht is voor ons verstandig?

Man; 82 Kg lengte 1.81
Vrouw: 64 Kg lengte 1.54

R. uit Emmeloord

Vivian:"De mensen die ik coach in hun voedingspatroon laat ik niet zo heel precies de hoeveelheid eiwitten etc. uitrekenen. Ik houd niet zo van schema's, omdat het in de praktijk vaak niet goed werkt. Eiwitten zijn natuurlijk wel belangrijk, het zijn broodnodige bouwstoffen voor uw lichaam. Het is prima om voor een (deels) vegetarische leefstijl te kiezen; voor zover ik lees komen jullie waarschijnlijk geen eiwitten tekort. Twijfelt u toch, neem dan af en toe wat vette vis extra of eet vaker een eitje."

6. Broodinname beperken?
Ik lees steeds vaker dat ik mijn broodinname moet beperken. Maar ik vind het zo lekker. Speltbrood is niet mijn favoriet, om het zacht uit te drukken. Wat is jouw advies omtrent brood? 
Y. uit Amersfoort

Vivian:"Ik ben geen groot voorstander van tarwebrood als u wilt afvallen. Speltbrood is dan inderdaad beter, maar ik begrijp wel dat u tarwebrood lekkerder vindt. Soms is speltbrood een kwestie van wennen; er zijn inmiddels heel veel varianten op de markt. Misschien kunt u het eens bij een andere bakker proberen. U kunt er ook voor kiezen om minder gluten te gaan eten; dat raad ik mijn klanten sowieso aan. Neem eens wat vaker een rijstwafel met dik rosbief of kipfilet. Ook zalm en ei is goed beleg. U zult merken dat u dan al snel wat kilo's verliest."

7. Eten vóór of na het sporten?
Wanneer ik vroeg ga sporten, eet ik daarna pas. Mijn vriend zegt dat ik juist vóór het sporten moet eten en dan bij voorkeur koolhydraten. Ik doe gewoon een uurtje sportschool, niet iets heel fanatieks. Wie heeft gelijk? 
A. uit Alphen a/d Rijn

Vivian:"U heeft gelijk! Het is prima om te sporten met een lege maag; zeker wanneer u vet wilt verbranden. Het beste is om fruit te eten voordat u gaat sporten en meteen na het sporten eiwitten, zodat uw spieren opgebouwd worden. Dus lekker een omelet, een speltboterham of rijstwafel met een dik beleg van rookvlees, ei, zalm of tonijn. U kunt ook een eiwitshake maken, met wat vers fruit, wei-poeder en kokosvet. Heerlijk en super voor na het sporten!"

Wie is Vivian Reijs?Presentatrice Vivian Reijs is het vaste gezicht van de programma's Huizenjacht en Fix this Kitchen voor SBS6. Naast het presenteren, voltooide ze een opleiding tot voedingscoach en richt ze zich steeds meer op voeding, beweging en gezondheid.

Auteur