Vraag en antwoord: water

Ouderen moeten meer drinken dan jongeren. Waarom? Dat leest u hier in 8 vragen over water.

Hoeveel water zit in ons lichaam?

Heel veel. Het lichaam bestaat voor ruim de helft uit water. We krijgen per dag zo’n 2,5 liter water binnen, waarvan ruim een liter in de vorm van dranken en een liter via het voedsel. De rest komt vrij bij verbranding van voedingsstoffen. Normaal gesproken handhaaft het lichaam – vooral via de nieren – het evenwicht en raken we ook weer 2,5 liter kwijt, waarvan ongeveer anderhalve liter via de urine.

Wat doet al dat vocht in je lichaam?

Het zit in vrijwel alle organen. Bovendien bestaat bloed grotendeels uit water. Het waterdeel van het bloed vervoert stoffen door het lichaam, zoals rode bloedcellen met zuurstof, cholesterol en glucose. Het helpt om afvalstoffen via de nieren uit te scheiden. Ook speelt water een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Door het verdampen van vocht raakt het lichaam heel effectief warmte kwijt.

Hoeveel water moet je per dag drinken?

Water moet niet. De aanbeveling is 1,5 liter vocht per dag voor volwassenen en 1,7 liter voor ouderen vanaf 70 jaar. De aanbeveling voor ouderen is hoger omdat ze vaak minder eten – en dus minder vocht uit de voeding binnenkrijgen. Het vocht mag je als water drinken, maar je kunt het ook halen uit allerlei dranken zoals koffie, melk, sap, bouillon.

Is het erg als je minder drinkt?

Als je minder drinkt dan aanbevolen, zullen de nieren proberen voldoende vocht binnen te houden. Bij sommige mensen lukt dit de nieren goed. In een onderzoek bleken gezonde oudere mensen gemiddeld ongeveer twee liter vocht – eten en drinken samen – te gebruiken in een etmaal. Dit zit beneden de aanbevelingen. Vermoed wordt echter dat bij veel mensen een watertekort optreedt wanneer ze minder drinken dan aanbevolen. Door een watertekort kun je last krijgen van hoofdpijn, sufheid of duizeligheid.

Zou meer water dan aanbevolen goed zijn?

Mogelijk wel, maar bewezen dat het helpt om klachten te voorkomen is het nog niet. Er is vrijwel geen onderzoek gedaan naar de hoeveelheid waarbij je je het fitst of vrolijkst voelt. Wel bekend: een training in extra water drinken, anderhalve liter per dag, helpt om de blaas te trainen. Die kon meer urine bevatten, maar de plasklachten verminderden nauwelijks. Van de deelnemers aan deze studie werden ook de bloeddruk, nierfunctie en algemeen welbevinden gevolgd. Die bleven gedurende het halve jaar extra water drinken hetzelfde. Een van de deelnemers vertelde dat tijdens de training zijn migraine was weggebleven. Reden om extra water drinken bij migrainepatiënten te testen. Na drie maanden 1,5 liter water per dag extra rapporteerden zij per twee weken 21 uur hoofdpijn minder dan een controlegroep. De groep was echter te klein om definitief uitsluitsel te geven.

Kun je te veel water drinken?

Ja, in heel uitzonderlijke gevallen. Nadat in het verleden marathonlopers door vochttekort onderuit gingen, krijgen ze tegenwoordig op veel plaatsen water aangeboden op het parcours. Nu drinken sommige lopers te veel, bijvoorbeeld lichtgewichten die langzaam lopen en vaak drinken. Dat kan tot een tekort aan natrium (zout) leiden in het bloed en dat is levensgevaarlijk. Tijdens de Boston-marathon van 2003 bleken van de mensen die ineenstortten er 6 procent te weinig natrium in het bloed te hebben, maar 13 procent juist te veel. En die hadden waarschijnlijk te weinig gedronken.

Is koffie wateruitdrijvend?

Nee. Van dranken met cafeïne, zoals koffie en cola, moeten velen wel snel en dringend plassen.

Is water uit een fles beter dan kraanwater?

Nee. De kwaliteit en smaak van verpakt water uit de supermarkt is vergelijkbaar met het Nederlandse kraanwater. Maar kraanwater is wel 150 keer goedkoper, en omdat het niet verpakt en verreden hoeft te worden, 30 keer milieuvriendelijker dan verpakt water. Wanneer je op reis bent in landen waar de hygiëne van het kraanwater niet gegarandeerd is, is water uit de fles wel gezonder.
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine