Waarom je beter geen bamboeservies kunt gebruiken

Pas ook op met kinderservies van melamine

bamboe-servies
Getty Images

Heb je kunststof servies met bamboe of mais in huis? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert om dat niet meer te gebruiken en het mag ook niet meer verkocht worden. Via dit servies kun je schadelijke stoffen binnenkrijgen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook wordt afgeraden om jonge kinderen warm eten en drinken te geven in servies van melamine. Wat is er mis met dit soort serviezen? En welk kunststof servies kun je nog wel veilig gebruiken?

Hoe herken je bamboeservies?

De laatste jaren is kunststof servies met bamboe of mais populair, vooral omdat het heel duurzaam klinkt. Het is gemaakt van de al langer bekende kunststof melamine, waaraan bamboevezels of maisvezels zijn toegevoegd. Echt duurzaam is het niet, want deze combinatie is niet biologisch afbreekbaar. Je kunt bamboeservies herkennen aan het matte uiterlijk, met soms ook vezels nog zichtbaar. Bovendien is het bijzonder licht servies, het weegt bijna niets. Er zijn onder meer borden, kommen, schalen, mokken en koffiebekers ‘to go’ van. Ook kinderservies en campingservies kan gemaakt zijn van melamine in combinatie met bamboe of mais. In tegenstelling tot servies van alleen melamine glanst bamboeservies niet.

Wat is er mis met bamboeservies?

Het blijkt nu dat door de combinatie van melamine met bamboe- of maisvezels er een schadelijke stof ontstaat: formaldehyde. Een te hoge inname hiervan kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dat in onderzoek. Bij gebruik van een aantal onderzochte bekers, kommen en mokken kwam te veel formaldehyde vrij. Als dat in eten of drinken terechtkomt, kan dit nadelige effecten voor de gezondheid hebben. Daarom roept de NVWA winkels op om geen bamboe- en maisservies meer te verkopen. En wie het servies al in huis heeft, wordt afgeraden om het nog te gebruiken. In paniek raken hoeft niet. Pas bij echt grote hoeveelheden formaldehyde treden de klachten op. Maar voorzichtigheid is dus wel geboden.

Kun je servies van alleen melamine wel gewoon blijven gebruiken?

Ja, alleen adviseert het Voedingscentrum om er geen warm eten of drinken in te serveren aan baby’s en jonge kinderen tot 3 jaar. Bij temperaturen vanaf 70 graden Celcius kan ook bij melamine servies formaldehyde vrij komen. Baby’s en jonge kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Ze wegen maar weinig. En of iets schadelijk is, hangt vaak af van de hoeveelheid die iemand binnenkrijgt per kilogram lichaamsgewicht. Een kind van nog geen 10 kilo zit dus eerder aan de maximale grens dan een volwassene van 70 kilo. Het lijkt erop dat de hoeveelheid die vrijkomt nog wel goed binnen het huidige maximum valt. Maar de NVWA wilt dat de maximale limiet voor jonge kinderen omlaag gaat. Daarom is het volgens het Voedingscentrum beter om kinderen tussen 0 en 3 jaar alleen koud en lauw eten en drinken te serveren in servies van melamine. Voor oudere kinderen en volwassenen is warm eten en drinken uit servies van melamine geen probleem. De formaldehyde die zij hier eventueel mee binnenkrijgen, vormt voor hen geen probleem.

In welk servies kun je jonge kinderen nog wel warm eten en drinken geven?

Het is beter om te kiezen voor serviesgoed van steen, porselein of glas. Ook plastic, siliconen en rvs is geschikt. Natuurlijk is breekbaar serviesgoed niet handig voor jonge kinderen. Kies dan bij voorkeur voor onbreekbare varianten. Of als je toch de melamine bordjes en bekers wilt gebruiken voor je kind, laat dan een gerecht eerst afkoelen in de pan of op andere serviesgoed. Zodra het is afgekoeld (onder de 70 graden) kun je het wel op melamine serviesgoed serveren. Verhit melanine ook niet in de magnetron en was het met de hand af of op lage temperaturen in de vaatwasser.

De nieuwe adviezen over servies op een rij

  • Servies van melamine met bamboe of mais: niet meer gebruiken.
  • Servies van melamine: niet gebruiken voor heet voedsel voor kinderen tot 3 jaar. Voor koud of lauw voedsel kan het wel. Doe melamine servies ook niet in de magnetron of vaatwasser (of alleen op lage temperatuur).
Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit