Voedingsmiddelen zijn ingedeeld in vier groepen
Bijna al ons voedsel heeft wel enige bewerking gehad. Bewerking zorgt ervoor dat voedsel veilig, langer houdbaar en betaalbaar is. De NOVA-classificatie onderscheidt op basis van de mate van bewerking vier categorieën voedingsmiddelen.
Groep 1: niet of nauwelijks bewerkte voedingsmiddelen
Voorbeelden zijn groenten, fruit, eieren, vlees en melk. Ze bevatten geen toegevoegde zouten, suikers of vetten.
Groep 2: bewerkte ingrediënten
Voorbeelden zijn zout, suiker, honing, plantaardige olie, boter en zetmeel, bewaard in potten of in de koelkast.
Groep 3: bewerkte levensmiddelen
Dit zijn vaak combinaties van producten en ingrediënten uit groep 1 en 2.
Voorbeelden zijn ingeblikte groenten en fruit, vis of peulvruchten in blik, gezouten en gesuikerde noten, gezouten en gerookt vlees, kaas, onverpakt vers brood, bier en wijn.
Groep 4: ultrabewerkte levensmiddelen
Bevatten vaak ingrediënten die je niet in het keukenkastje hebt staan, zoals soja-eiwit, gemodificeerd zetmeel en gehydrogeneerd vet. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld fabrieksbrood, margarine, frisdrank, samengestelde vleesproducten, koek, gebak, snoep, chocolade, chips en diepvriespizza.
- Plus Magazine