Hoofdpijn na hoesten

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen over lichamelijke klachten, ziektes en aandoeningen

Vrouw aan het hoesten voelt zich niet goed
Getty Images

Enkele maanden geleden heb ik een longontsteking en vermoedelijk kinkhoest gehad. Nog steeds heb ik heftige hoestbuien. Daarna ervaar ik hevige pijn boven in het hoofd die vaak lang blijft hangen. Alsof de opgebouwde druk bij het hoesten niet weg kan. Het duurt soms uren voordat de pijn weg is. Wat is dit?

Rutger Verhoeff, huisarts:

In de medische wetenschap wordt dit hoesthoofdpijn genoemd. Deze zeldzame vorm van hoofdpijn treedt op na een drukmoment (hoesten, persen etc.). Er is een primaire (goedaardige) en een secundaire (kwaadaardige) vorm. Bij die laatste kan er sprake zijn van een afwijking in de hersenen. Dit moet te allen tijde worden uitgesloten, dus een hersenscan is bij beide vormen noodzakelijk. Een andere secundaire oorzaak is chronische bijholteontsteking. Hierbij kan een neusspray of antibioticum effectief zijn.

De primaire vorm wordt behandeld met indometacine, tussen 25 en 150 mg per dag. Na een maand mag u proberen te stoppen. Het hoesten bij kinkhoest duurt maximaal honderd dagen.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Gezond januari 2025. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond