Verkoudheid, keelontsteking en hoesten
Een neusverkoudheid heeft u in de winter gauw te pakken. Ook keelontsteking en hoesten zijn typische winterkwaaltjes. Hoe krijgt u het en wat kunt u er tegen doen?
Neusverkoudheid is een van de meest voorkomende winterse kwaaltjes. Het wordt veroorzaakt door rhinovirussen, een grote groep verkoudheidvirussen. Het virus dringt de neus binnen als de weerstand laag is en nestelt zich in het slijmvlies. Dit raakt geïrriteerd en zwelt op.
Bacteriën
Na een aantal dagen komt het slijm los. De verkoudheid is dan op haar hoogtepunt. Als een neusverkoudheid niet wordt aangepakt kan het neusslijmvlies zo erg opzwellen dat de verbinding tussen neus- en bijholtes geblokkeerd raakt. De bacteriën in de bijholtes krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen. Al gauw krijgt u het gevoel dat uw hele hoofd verstopt zit.[ITEMADVERTORIAL]
Dit is een van de symptomen van een bijholteontsteking. Ook druk op de ogen en op het neusbeen wijzen daarop. Of een stekende hoofdpijn bij het vooroverbuigen en een slijmafscheiding die naar de keelholte loopt terwijl u in bed ligt. Wanneer de ontsteking langere tijd aanhoudt is het verstandig naar de dokter te gaan.
Wat kunt u eraan doen?
Dit kunt u doen om complicaties bij een neusverkoudheid te voorkomen:
- Probeer zoveel mogelijk door uw neus te ademen.
- Snuit uw neus zo min mogelijk.
- Knijp tijdens het snuiten of niezen nooit beide neusgaten tegelijkertijd dicht.
- Uw neus ophalen is beter dan snuiten. Ook geeft het minder kans op de verspreiding van de verkoudheid naar de bijholtes.
- Zet voor het slapengaan een doorgesneden ui naast uw bed.
- Drink voldoende. Thee van vlier- of lindebloesem werkt verwarmend en ontstekingsremmend.
- Neem geen zoete melkproducten. Die houden het slijm in de keelholte vast. Zure zuivelproducten als karnemelk en biogarde zijn beter.
Keelontsteking
Bacteriën kunnen zich ook nestelen in het slijmvlies van keel en keelholtes. Sterke vermeerdering van ziektekiemen kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken van uw keelholte, amandelen en strottenhoofd. De meest voorkomende symptomen zijn klachten bij het slikken, een droge en ruwe keel en heesheid.
Een ernstige vorm van keelontsteking is angina. Dat zijn zwellingen van de amandelen en de directe omgeving daarvan. Sterke pijn, hoge koorts, braken en een moeilijke ademhaling zijn de typische symptomen. Angina moet door een arts behandeld worden. Bij keelontsteking kunnen ook de stembanden ontstoken raken en meer of minder verlamd zijn. Heesheid tot het verliezen van de stem en een rauwe of doffe stem zijn het gevolg. Heesheid is vaak hardnekkig. Het duurt meestal meerdere dagen. Een lang aanhoudende heesheid moet door een arts worden onderzocht.
Hoesten
Hoesten is een reflex van het lichaam om zich te verdedigen tegen binnengedrongen, prikkelende deeltjes in het strottenhoofd en de luchtpijp. Door te hoesten houdt of maakt het lichaam de toegang naar de longen schoon. Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de luchtwegen geïrriteerd. Meestal wordt er een overmatige hoeveelheid slijm geproduceerd. Hoesten is bij verkoudheid ofwel het gevolg van de ′prikkels′ die de geïrriteerde luchtwegen opleveren (de zogenaamde prikkel- of kriebelhoest) of een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Om de hoest te verminderen kunt u een hoestdrank, hoestcapsules of -tabletten gebruiken.