Wat is de pH -waarde van appels en aardappels?
Sommige eet- en dieetprincipes gaan er vanuit dat ons lichaam reageert op de verschillende zuurtegraden in onze voeding, de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waardes in groenten en fruit.
De basis van onder andere het alkalisch dieet is dat het organisme anders reageert op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.
Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.
Groenten | pH-waarde |
Aardappelen | 6.1 |
Artisjok | 5.6 |
Asperges | 4 - 6 |
Aubergine | 4.5 - 5.3 |
Augurk op zuur | 3.2 - 3.5 |
Bieslook | 5.2 - 6.1 |
Bloemkool | 5.6 |
Bonen, spercie | 4.6 |
Bonen, lima | 6.5 |
Bonen, kidney | 5.4 - 6 |
Bieten | 4.9 - 5.6 |
Champignons (gebakken) | 6.2 |
Courgette (gekookt) | 5.8 - 6.1 |
Doperwten | 5.8 - 7.0 |
Komkommer | 5.1 – 5.7 |
Kool, boeren | 6.4 – 6.8 |
Kool, groene | 5.4 - 6.9 |
Kool, witte | 6.2 |
Kool, rode | 5.4 - 6.0 |
Kool, savooie | 6.3 |
Koolrabi (gekookt) | 5.7 - 5.8 |
Linzen (gekookt) | 6.3 - 6.8 |
Maïs | 6.0 - 7.5 |
Maïspap | 6.0 |
Mierikswortel | 5.4 |
Okra (gebakken) | 5.5 - 6.4 |
Olijven (groene) | 3.6 - 3.8 |
Pastinaak | 5.3 |
Peper, Spaanse | 4.6 - 4.9 |
Peterselie | 5.7 - 6.0 |
Pompoen, geel | 5.8 - 6.0 |
Pompoen, wit | 5.5 - 5.7 |
Prei | 5.5 - 6.0 |
Rabarber | 3.1 - 3.4 |
Radijs (rode) | 5.8 - 6.5 |
Radijs (witte) | 5.5 - 5.7 |
Selderij | 5.7 - 6.0 |
Sla | 5.8 - 6.0 |
Spinazie, gekookt | 6.6 - 7.2 |
Spinazie, ingevroren | 6.3 - 6.5 |
Spruitjes | 6.0 - 6.3 |
Tomaten (heel) | 4.2 - 4.9 |
Tomatenpuree | 3.5 - 4.7 |
Tomaten uit blik | 3.5 - 4.7 |
Uien (rode) | 5.3 - 5.8 |
Uien (witte) | 5.4 - 5.8 |
Uien (gele) | 5.4 - 5.6 |
Wortels | 4.9 - 5.2 |
Zilvervliesrijst | 6.2 - 6.7 |
Zuurkool | 3.4 - 3.6 |
Fruit | pH-waarde |
Aardbeien | 3.0 - 3.5 |
Abrikozen | 3.3 - 4.0 |
Ananas | 3.3 - 5.2 |
Appels,Golden Delicious | 3.6 |
Appels, Jonathan | 3.3 |
Appels, McIntosh | 3.3 |
Bessen, blauw | 3.2 – 4.5 |
Bessen, bos | 3.7 |
Bessen, rood | 2.9 |
Bessen, kruis | 2.8 - 3.1 |
Bananen | 4.5 - 5.2 |
Citroenen | 2.2 - 2.4 |
Druiven | 3.4 - 4.5 |
Dadels | 6.3 - 6.6 |
Frambozen | 3.2 - 3.7 |
Granaatappel | 3.0 |
Grapefruit | 3.0 - 3.3 |
Kersen | 3.2 - 4.1 |
Limoenen | 1.8 - 2.0 |
Mandarijnen | 4.0 |
Mango's | 3.9 - 4.6 |
Meloen, honing | 6.3 - 6.7 |
Meloen, water | 5.2 - 5.8 |
Nectarines | 3.9 |
Papaya | 5.2 - 5.7 |
Perzik | 3.4 - 3.6 |
Pruimen | 2.8 - 4.6 |
Sinaasappelen | 3.1 - 4.1 |
Vijgen | 4.6 |
- Wageningen University
- Food-Info