De pH-waarde van groenten en fruit

Wat is de pH -waarde van appels en aardappels?

Getty Images

Sommige eet- en dieetprincipes gaan er vanuit dat ons lichaam reageert op de verschillende zuurtegraden in onze voeding, de zogenoemde pH-waarde van het eten. Maar welke voedingsmiddelen zijn nu eigenlijk zuur en welke basisch? Een overzicht van de pH-waardes in groenten en fruit.

De basis van onder andere het alkalisch dieet is dat het organisme anders reageert op voedsel met verschillende zuurtegraden. Het gaat daarbij om de zogenoemde pH-waarde, die aangeeft wat de activiteit van waterstofionen is in een waterige oplossing. Hoe lager de waarde, hoe zuurder de oplossing. Een waarde van 7 is neutraal, van 0-6 zuur, van 8-14 basisch of alkalisch.

Overzicht
Hieronder zijn de gemiddelde waarden weergegeven van de zuurgraad (pH) van een aantal veel gegeten producten.

Groenten pH-waarde 
Aardappelen 6.1
Artisjok 5.6
Asperges 4 - 6
Aubergine 4.5 - 5.3
Augurk op zuur 3.2 - 3.5 
Bieslook 5.2 - 6.1
Bloemkool 5.6
Bonen, spercie 4.6 
Bonen, lima 6.5 
Bonen, kidney 5.4 - 6 
Bieten 4.9 - 5.6 
Champignons (gebakken) 6.2 
Courgette (gekookt) 5.8 - 6.1 
Doperwten 5.8 - 7.0 
Komkommer 5.1 – 5.7 
Kool, boeren 6.4 – 6.8 
Kool, groene 5.4 - 6.9 
Kool, witte 6.2 
Kool, rode 5.4 - 6.0 
Kool, savooie 6.3 
Koolrabi (gekookt) 5.7 - 5.8 
Linzen (gekookt) 6.3 - 6.8 
Maïs 6.0 - 7.5  
Maïspap 6.0 
Mierikswortel 5.4 
Okra (gebakken) 5.5 - 6.4 
Olijven (groene) 3.6 - 3.8 
Pastinaak 5.3 
Peper, Spaanse 4.6 - 4.9 
Peterselie 5.7 - 6.0 
Pompoen, geel 5.8 - 6.0 
Pompoen, wit 5.5 - 5.7 
Prei 5.5 - 6.0 
Rabarber 3.1 - 3.4 
Radijs (rode) 5.8 - 6.5 
Radijs (witte) 5.5 - 5.7 
Selderij 5.7 - 6.0 
Sla 5.8 - 6.0 
Spinazie, gekookt 6.6 - 7.2 
Spinazie, ingevroren 6.3 - 6.5 
Spruitjes 6.0 - 6.3 
Tomaten (heel) 4.2 - 4.9 
Tomatenpuree 3.5 - 4.7 
Tomaten uit blik 3.5 - 4.7 
Uien (rode) 5.3 - 5.8 
Uien (witte) 5.4 - 5.8 
Uien (gele) 5.4 - 5.6 
Wortels 4.9 - 5.2 
Zilvervliesrijst 6.2 - 6.7 
Zuurkool 3.4 - 3.6 

 

Fruit  pH-waarde 
Aardbeien 3.0 - 3.5 
Abrikozen 3.3 - 4.0 
Ananas  3.3 - 5.2 
Appels,Golden Delicious  3.6 
Appels, Jonathan  3.3 
Appels, McIntosh  3.3 
Bessen, blauw 3.2 – 4.5 
Bessen, bos 3.7
Bessen, rood 2.9
Bessen, kruis 2.8 - 3.1 
Bananen  4.5 - 5.2 
Citroenen  2.2 - 2.4 
Druiven 3.4 - 4.5 
Dadels  6.3 - 6.6 
Frambozen 3.2 - 3.7
Granaatappel  3.0 
Grapefruit  3.0 - 3.3 
Kersen 3.2 - 4.1 
Limoenen  1.8 - 2.0 
Mandarijnen  4.0 
Mango's  3.9 - 4.6 
Meloen, honing  6.3 - 6.7 
Meloen, water  5.2 - 5.8 
Nectarines 3.9 
Papaya  5.2 - 5.7 
Perzik  3.4 - 3.6 
Pruimen  2.8 - 4.6 
Sinaasappelen  3.1 - 4.1 
Vijgen  4.6 

 

Auteur 
Bron 
  • Wageningen University
  • Food-Info