Wereldwijd de meest gegeten vrucht
Een oosterse salade, een broodje kipfilet of een tropisch rijstgerecht. Zomaar drie maaltijden die nog lekkerder worden als u er mango aan toevoegt. Daarbij is mango ook heerlijk uit het vuistje of in een smoothie of sapje. Gelukkig is deze zoete vrucht ook nog eens hartstikke gezond.
De steenvrucht mango is oorspronkelijk afkomstig uit India en is één van de oudste bekende vruchten. Mangobomen kunnen tot wel 40 meter lang worden. De meeste mango’s worden nog steeds in India geproduceerd, maar in Nederland verkopen ze vooral mango’s uit andere (sub)tropische landen.
In India wordt namelijk bijna de hele oogst zelf geconsumeerd. Daarbij gebruiken ze daar de bloemen van de mangoboom voor ceremoniën en beweert men dat Boeddha al slapende onder diezelfde boom zijn wijsheid heeft verkregen.
Toch is de mango natuurlijk vooral bekend om het zachtige, sappige, zoete, geeloranje vruchtvlees. Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmeting sterk uiteenlopen. Ze zijn er in geel, groen, oranje en rood.
Gezond smullen
Naast die fijne zoete smaak is de mango ook supergezond. 100 gram van de deze vrucht bevat slechts 61 kilocalorieën. Mango is rijk aan ijzer, calcium en magnesium en bevat veel vezels. Daarbij is de vrucht ook een vitaminebom: vooral vitamine A, B6, C en foliumzuur: 100 gram vruchtvlees bevat al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. In mango vind je tevens antioxidanten zoals bètacaroteen en zeaxanthine.
Er zijn studies die hebben aangetoond dat het regelmatig eten van mango goed is voor de huid en ogen en mango zou het concentratievermogen en geheugen verbeteren. Bij sommige mensen werkt mango goed op de spijsvertering of ter bestrijding van maagzuur. De meeste van deze specifieke gezondheidsvoordelen zijn echter niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Van het eten van mango zou je ook gelukkig kunnen worden, dankzij de aanwezigheid van het ‘gelukshormoon’ tryptofaan.
Kopen en bewaren
Een rijpe mango ruikt lekker en geeft bij lichte vingerdruk mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid. Een mango met zwarte vlekken kunt u wel beter laten liggen. Thuis kunt u een mango bij kamertemperatuur nog wat laten narijpen. Als de mango eetrijp is mag hij eventueel wel in de koelkast, bij voorkeur bij een temperatuur van 8 tot 10 ⁰C. Mangostukjes kunnen in een zakje of bakje ook prima in de vriezer.
De steenpit in de mango kunt u niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kunt u het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
- Voedingscentrum
- Groenten Fruit Bureau
- Voedingswaardetabel.nl
- Medical News Today