Rode kool: niet alleen een wintergroente

Lekker het hele jaar door

Getty Images

Een typische wintergroente, die rode kool. Of toch niet? De rode kool kent namelijk een zomer- en een wintervariant. De zomerkool, verkrijgbaar van mei tot september is iets malser dan de winterse versie die u vanaf oktober kunt kopen.

Het is een van de oudste koolsoorten: de rode kool. De blauwrode kleur wordt veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof antocyaan. De intensiteit van de kleur verschilt per ras, maar eventuele paarsrode vlekken krijgt u erg lastig uit uw kleren. De rode kool hoort bij de sluitkolen, net als witte kool, spitskool en savooiekool. Deze koolsoorten worden gekenmerkt door een gesloten krop.

Gezond?

Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels. Vooral de rauwe kool zit vol vitamines en voedingsstoffen: kook rode kool dan ook niet te lang. Dit gaat niet alleen ten koste van de 'gezonde krachten', maar ook de smaak wordt minder.

Van rode kool wordt gezegd dat het goed is voor de maag en darmen. Voedingsstoffen in de kool helpen deze schoon te houden, afvalstoffen af te voeren en de werking te bevorderen. Ook gaan er verhalen dat rode kool een uitstekend medicijn is bij keelontsteking, heesheid en longaandoeningen. Daarbij zou de kool nuttig zijn bij reuma en jicht en beschermt het tegen lever- en galkwalen. Voor deze uitspraken zijn echter niet altijd wetenschappelijke bewijzen.

Kopen

Als u een verse rode kool koopt, zijn de krop en kleur punten waar u goed op moet letten. De krop moet min of meer gesloten zijn en de kool moet een dieppaarse glanzende huid hebben. Daarnaast voelt een verse rode kool stevig aan en heeft hij knapperige bladeren.

Ook de rode kool uit pot of diepvries smaakt vaak prima. Die is vlak na de oogst verwerkt en dus eigenlijk heel vers. Het zit nog vol vitamines en mineralen.

Bewaren

Je kunt rode kool het beste bewaren op een koele, droge plaats. Voorgesneden kool blijft in de koelkast een paar dagen goed, mits u het afdekt met vershoudfolie. Probeer rode kool altijd zo vers mogelijk te eten. Invriezen kan ook. Blancheer de kool dan eerst twee tot vier minuten.

Bereiden

Om aan twee ons groenten op uw bord te komen, heeft u 250 gram rauwe rode kool nodig. U kunt het bakken, smoren of koken, maar ook inmaken of rauw eten zijn een optie. Als u citroensap of azijn aan het kookwater toevoegt, houdt de rode kool zijn mooie kleur. Dit maakt de structuur ook iets zachter. De rauwe rode kool is het lekkerst als u deze na het fijnsnijden overgiet met kokend water. Het echte rauwe is er dan vanaf.

Bron 
  • Groenten Fruit Bureau
  • Vitamine Informatie Bureau
  • 24 kitchen