Goede vraag
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: zijn de schillen van groente en fruit gezond?
Schillen van groente en fruit zitten in het algemeen vol met vitaminen en vezels, die belangrijk zijn voor je gezondheid. Sommige schillen zijn nogal stug of harig, zoals die van kiwi’s, maar deze kun je gewoon eten. Het is dus vooral een kwestie van smaak. Wel is het van belang om de schillen van tevoren goed te wassen, want zo haal je vuil, stof en eventuele bacteriën eraf. Was daarbij ook je handen.
Fruit
Veel mensen zijn gewend om de schil van appels, peren en druiven op te eten. Hier is niets mis mee. In de schil en net eronder bevinden zich zelfs de meeste voedingsstoffen, zoals vitamine A, vitamine E, kalium en antioxidanten. Als je de schil verwijdert, gaan al deze belangrijke stofjes verloren. Sommige mensen eten ook de schillen van bananen of citrusvruchten. Deze zijn misschien wat minder makkelijk weg te krijgen, maar daarom niet per se slecht voor je.
Het kan wel zijn dat er giftige bestrijdingsmiddelen op zitten. Bestrijdingsmiddelen zijn niet compleet te verwijderen door de groente of het stuk fruit te wassen. Daarnaast trekken ze soms door de schil heen, het vruchtvlees in. Als je de schil van groente of fruit wilt eten, kies dan voor biologische voedingswaren. Bij de productie hiervan worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Groente
Groenten, zoals bieten, wortels, komkommers en aubergines, worden ook vaak zonder schil gegeten. Ook bij die voedingswaren is dat niet nodig, mits de groenten goed gewassen zijn en geen bestrijdingsmiddelen bevatten. Schillen van groente zitten vol met vezels, antioxidanten en vitamines. Zo is in die van de zoete aardappel vitamine C, kalium, vitamine A en bèta-caroteen (stofje dat nodig is om vitamine A te maken) te vinden. Deze groente kun je overigens het beste rauw eten, want dan blijven alle voedingsstoffen behouden. En in pastinaak, de witte peen, bevinden zich direct in en onder de schil vitamine C en kalium.
Aardappelen
Maar hoe zit het met gewone aardappelen? Daarover ontstaat nogal wat discussie. In de schil van aardappelen is bijvoorbeeld de hoeveelheid vezels relatief groot. Maar omdat een aardappel slechts voor een klein deel uit schil bestaat, voegt het aantal vezels weinig toe aan de totale voedingswaarde. Desondanks is het nog steeds beter om de schil te laten zitten bij de bereiding. Naast vezels bevat deze ook hier vitamines en mineralen, zoals vitamine C en kalium. Controleer de aardappel wel op groene, bruine en beurse plekjes en snijd die eraf.
Recepten
Bij veel gerechten hoeven de groenten eigenlijk niet geschild te worden. Probeer het eens met deze recepten:
- Pastinaak met komijn
- Tarte tatin van zoete aardappel
- Komkommer in het groen met tartaar
- Gevulde aubergine met tofu
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- NEVO-online