Ik drink graag zelfgemaakte smoothies, maar ik lees soms dat de vezels stuk worden gemalen. Is dat echt zo? En zijn smoothies dan wel gezond?
Nicolette
Patricia Schutte, voedingsdeskundige
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente. In korte tijd krijg je ongemerkt veel calorieën binnen.
Minder snel vol van een smoothie
Wanneer je fruit en groente drinkt in plaats van eet, dan voel je minder goed wanneer je vol zit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een smoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit of groente eet. Een smoothie is dus minder verzadigend dan los fruit of groente.
Een voorbeeld: vier gepureerde sinaasappels drink je zo op, maar dezelfde vier sinaasappels opeten lukt je niet zo snel. Je hebt dan eerder een vol gevoel. Je kunt daarom beter fruit en groente eten dan drinken.
Hoeveel suiker zit in smoothies?
In een glas smoothie van 250 milliliter zit al gauw een hoeveelheid suiker die vergelijkbaar is met zeven suikerklontjes (30 gram suiker).
Dit komt doordat er in smoothies vaak meerdere porties fruit en groente zitten. Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Zitten er vitamines en vezels in smoothies?
In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Vitamines en vezels uit groente en fruit krijg je ook genoeg binnen als je twee porties fruit eet en je dagelijkse portie (250 gram) groente.
Wil je toch een smoothie?
Vier tips voor als je wel een keer een smoothie maakt:
- Maak de smoothie zelf. In kant-en-klare smoothies uit de winkel zit vaak nog toegevoegd suiker of sap. Zelf smoothies maken zonder suiker of sap toe te voegen is dus meestal gezonder.
- Neem een kleine portie: gebruik bijvoorbeeld 100 gram fruit. Wil je er ook groente in doen? Kies dan een groentesoort die weinig suiker bevat, zoals spinazie of boerenkool. Voeg eventueel magere of halfvolle yoghurt toe.
- Voeg geen suiker, honing, siroop of sap toe.
- Pak er een lepel bij. Je eet de smoothie dan langzamer, waardoor je iets eerder merkt of je vol zit.
Lees hier meer over smoothies.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.