7 vragen over waxen

Dit wilt u weten over waxen

Getty Images

Waxen is een steeds populairdere ontharingstechniek, maar je doet het helaas niet zo makkelijk als het scheren van de benen onder de douche. Daarbij roept het bij beginners veel vragen op. Doet het pijn? En hoe zit het met ingegroeide haren na de behandeling? Is waxen überhaupt wel goed voor de huid? Zeven vragen over waxen beantwoord door waxspecialist Shannon Nirvana.

1. Waarom waxen?

"Waxing is een eeuwenoude, veilige methode om de haargroei te verzachten en te verminderen. Door te waxen verwijder je niet alleen de haartjes bij de haarwortel, maar neem je ook de dode huidcellen mee. Hierdoor kun je een optimaal, glad resultaat bereiken.

Elke haargroei kan verwijderd worden door middel van wax. De meest populaire lichaamsdelen om te waxen zijn de schaamstreek en de benen. Het waxen van de vulva en het gebied daar omheen heet Brazilian wax."

2. Doet waxen pijn?

"Iedereen heeft een andere pijngrens, dus de ervaring van pijn of gevoeligheid kan per persoon verschillen. Het is absoluut gevoelig. Vooral de eerste keer kan zeer gevoelig tot pijnlijk aanvoelen. Door middel van ontspanningstechnieken zul je hier waxspecialisten doorheen begeleid worden, zodat je zo min mogelijk pijn zult ervaren. Mocht je last hebben van angst, dan is het aan te raden om een paracetamol in te nemen voor de behandeling."

3. Hoe lang blijven de haren weg na een waxbehandeling?

"Wanneer de behandeling correct is uitgevoerd – dat wil zeggen: wanneer de haartjes met de haarwortel zijn verwijderd en niet zijn afgebroken, zul je minimaal twee weken een glad resultaat ervaren. Hoe vaker je een waxbehandeling ondergaat, hoe langer de haren weg zullen blijven."

4. Kun je na het waxen nog steeds ingegroeide haren krijgen?

"Helaas kun je ook bij waxing last krijgen van ingegroeide haren. Dit kan liggen aan je haartype of aan de huid. Ingegroeide haren worden tijdens de behandeling verwijderd. Het is aan te raden om drie keer per week de huid te scrubben om de ingegroeide haren zo veel mogelijk te voorkomen. Twee tot drie dagen na de behandeling kun je hiermee beginnen, maar stop ook twee tot drie dagen voor de nieuwe afspraak."

5. Is waxen slecht voor je huid?

"Nee, waxen is juist heel goed voor de huid. Het verwijdert dode huidcellen, waardoor de kans op ingegroeide haren veel minder is dan bij andere ontharingsmethodes."

6. Wat zijn de voor- en nadelen van andere ontharingsmethodes, zoals scheren, trimmen, ontharingscrème en laseren?

"In Nederland wordt er vooral gebruik gemaakt van het scheermesje en de trimmer of tondeuse. Van alle ontharingsmethodes, is scheren het slechtst voor haar en huid. Bij scheren worden de haren versterkt na elke scheerbeurt. Daarnaast krijgen velen uitslag of bultjes na het scheren. Ook neemt het scheermes de bovenste huidlaag mee. Dit zorgt vaak voor pigment bij de oksels en de schaamstreek. Toch is er wel een voordeel: je kunt het makkelijk zelf doen, waar en wanneer je maar wilt.

Het verschil tussen scheren en trimmen is dat je bij trimmen voorkomt dat je de huid beschadigt. Je hebt zo minder kans op ingegroeide haren en scheerbultjes, maar verstevigt en vergroot nog steeds de haargroei.

Een andere favoriet onder Nederlanders is ontharingscrème. Dit is een chemische crème die de haartjes op de huid als het ware wegbrandt. Ook dit versterkt de haargroei en doet weinig goeds voor de huid.

Als laatste ontharingstechniek is daar het weg laseren van de haren. Momenteel worden er veel onbeperkt laserbehandelingen aangeboden. Dit is een vrij nieuwe techniek. Er is nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek gedaan dat bewijst dat laserontharen niet schadelijk zou zijn voor de huid. Daarnaast wordt er vaak niet vermeld dat bij een wijziging van de hormoonhuishouding, zoals een zwangerschap of de overgang, de haargroei gestimuleerd wordt en de haren mogelijk terug groeien."

7. Wanneer is het niet verstandig om een waxbehandeling te ondergaan?

"Wanneer je gebruik maakt van medicatie dat de huid verdunt, zoals Roaccutanne bij acne, is waxing niet aan te raden. Ook bij open wonden of na een peeling, waarbij dode huidcellen van de bovenste huidlaag worden verwijderd, is het niet verstandig om een waxbehandeling te ondergaan. Bespreek twijfels over medicatie of andere problemen met de huid altijd met de waxspecialist, zodat er extra aandacht kan worden besteed en er eventueel een mildere wax kan worden gebruikt. Ook is het advies om 24 uur voor én na je behandeling niet overmatig te zweven, geen strakke kleding te dragen en felle zon of de zonnebank te vermijden."

Shannon is eigenaar van waxsalon Nirvana Beauty in Helmond. Meer info over Nirvana Beauty en de verschillende behandelingen vindt u op www.nirvanabeauty.nl.

Auteur