Over haarschubben en hormonen
Haar kan soms een kopzorg zijn. Het klit, pluist of valt uit. Hoe komt dat?
De haar die buiten de hoofdhuid groeit, is dood materiaal, vergelijkbaar met een nagel. Het levende deel van de haar zit in het haarzakje in de hoofdhuid. Die haar is nog kleurloos. De kleur ontwikkelt zich pas als de haar in aanraking komt met licht en zuurstof. Dit kunt u goed zien door een haar uit te trekken: het onderste stukje haar is doorzichtig en heel zacht.[ITEMADVERTORIAL]
Het hoofdhaar beschermt tegen klappen, stoten, kou en hitte. Daarom is het belangrijk om, als u weinig of geen hoofdhaar heeft, een pet, hoed of sjaal te dragen bij extreme temperaturen. Wenkbrauwen en wimpers voorkomen dat vuil en transpiratie van het voorhoofd in de ogen terechtkomen. Neus- en oorharen werken als een filter dat schadelijke stoffen buiten houdt.
Beschadigd haar
Een gezonde haar bestaat uit schubben (vergelijkbaar met een slangenhuid) die dicht en dakpansgewijs over elkaar horen te liggen: het haar glanst dan mooi. Als de schubben beschadigd en geopend zijn dan is het haar dof, verliest het zijn soepelheid en breekt het dus sneller. De schubben kunnen ook aan elkaar haken: het haar klit. Om het haar in een goede conditie te houden en beschadigingen aan de haarschubben te voorkomen:
- Gebruik een kam met gepolijste tanden.
- Vermijd scherpe haarklemmen.
- Gebruik alleen elastiekjes die speciaal voor het haar bedoeld zijn.
- Stel het haar niet te lang bloot aan zon, zee, wind, kou of milieuverontreiniging.
- Föhn het haar niet te warm (droog het ’t liefst aan de lucht).
- Houd na het permanenten een periode aan van 3 weken voordat het haar gekleurd wordt.
- Borstel het haar voorzichtig en niet te vaak.
- Gebruik een borstel van natuurlijk materiaal zoals varkenshaar.
- Kam en borstel nat haar nooit.
Als uw haar maar goed zit
Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de vrouwen een goed kapsel belangrijker vindt dan mooie kleding. Ook blijkt dat 83 procent van de vrouwen en 65 procent van de mannen ontevreden is over het haar. De knipbeurt van de kapper levert dus blijkbaar vaak niet op wat men ervan verwacht. Wilt u een ander kapsel, bespreek de mogelijkheden en onmogelijkheden dan eerst goed door met de kapper. Of het haar wordt geknipt of gesneden is afhankelijk van de conditie van het haar, de valling, de haardikte en het gewenste model.
Wassen maar
Niet alle shampoos zijn hetzelfde en niet iedere shampoo is voor iedereen geschikt. Kies een shampoo die bij de conditie van het haar én de hoofdhuid past. Er zijn shampoos die roos tegengaan, die een geïrriteerde hoofdhuid kalmeren, die verzorgende bestanddelen bevatten tegen droog, dof en poreus haar, die tegen uv-licht beschermen en die gekleurd haar in conditie houden. Er zijn zelfs speciale shampoos die de gele gloed van grijze haren wegnemen. Gebruik na het wassen altijd een conditioner en stem shampoo en verzorgingsproducten op elkaar af.
Haartypes
- Normaal haar glanst, is makkelijk in model te brengen en voelt zacht aan.
- Vet haar hangt slap naar beneden, heeft weinig volume en ziet er snel piekerig uit.
- Droog haar is dof, weerbarstig, breekt makkelijk en klit snel.
Haar en hormonen
Hormonen zijn van grote invloed op groei of uitval van het haar. Tijdens de menstruatie, de overgang en periodes van stress schommelt de hormoonspiegel. Hierdoor kan een permanent opeens heel anders 'pakken' of kan de haarkleuring een ander resultaat geven. Vaak neemt ook het aantal haren af onder invloed van hormoonschommelingen, waardoor de haardos dunner wordt.
Haarweetjes
- Een haar is 0,02 tot 0,04 millimeter dik.
- Een mens verliest tussen de 40 en 100 haren per dag. Dat is geen enkel probleem, want op een gemiddeld hoofd groeien zo’n 900 tot 1000 haren per vierkante centimeter.
- Haar is heel sterk, het kan pas uit het hoofd getrokken worden als u er 60 kilo aan zou hangen.
- De haarwortel zit in een zakje in de huid. De haar wordt uit het zakje geduwd met ongeveer 0,35 mm per dag. Haar groeit circa 1 tot 1,5 centimeter per maand.
- Een gezonde haar heeft een levensduur van 3 tot 7 jaar. Daarna valt de haar uit en groeit uit het zakje een nieuwe haar.
- Hoe lang een haar wordt hangt af van erfelijke eigenschappen en de omstandigheden waarin de haren groeien.
- Europeanen hebben ronde haren, Aziaten hebben ovale haren die stugger zijn en een andere structuur hebben.
- Haar wordt niet vetter als het vaker gewassen wordt.
- Gespleten haarpunten worden niet meer heel, ook niet met speciale producten (die werken alleen tijdelijk). De enige manier om er vanaf te komen is de gespleten punten af te knippen.
- Het haar groeit ’s zomers sneller dan in de andere seizoenen.