Handig: de internetapotheek

Getty Images

Langzaam maar zeker wordt hij ontdekt: de internetapotheek. Handig, want zo hoeft u voor medicijnen de deur niet meer uit... en de bezorging is gratis! Meer over dit nieuwe fenomeen leest u hier.

Het kopen van medicijnen bij een internetapotheek is nog geen gemeengoed in Nederland. Patiënten kopen hun geneesmiddelen het liefst bij een apotheek in de buurt, of zo mogelijk bij hun huisarts. Maar in de komende jaren zal het gebruik van internet bij het kopen van medicijnen sterk gaan toenemen.

Vergoeding
Ziektekostenverzekeraars wijzen hun klanten steeds vaker op de mogelijkheid hun medicijnen bij internetaanbieders als Nationale-Apotheek.nl, Mediq, ePharma of Mijnmedicijnonline.nl te bestellen. Vooral de aanbieders van internetverzekeringen zoals Bewuzt van VGZ, of CZ Direct doen dat.

Voordeel voor de klant is dat ze hun medicijnen zoveel mogelijk, volledig vergoed krijgen. Volgens onderzoek zou online bestellen de prijs van geneesmiddelen zelfs verder kunnen beperken.

Hoe werkt het?
Verzekerden die hun medicijnen online willen kopen, moeten zich eerst aanmelden bij de internetapotheek. Vervolgens vragen ze hun arts het recept naar de apotheek te sturen. Patiënten mogen dat ook zelf doen, maar alleen per brief. Uit vrees voor misverstanden en fraude is scannen en doorsturen van het recept verboden.

Controle
Net als gewone apotheken hebben ook internetapotheken de wettelijke taak de medicijnen voor verzending goed te controleren. Bovendien moeten ze ook, net als de gewone apotheek, ervoor zorgen dat ze patiënten geen geneesmiddelen leveren die elkaar niet goed verdragen. Het is dan ook gebruikelijk dat ze ook persoonlijk contact opnemen met nieuwe klanten, om na te gaan of ze ook bij andere apotheken medicijnen halen.

Het thuisbezorgen van medicijnen van de internetapothekers is gratis en de levertijd is twee tot vier dagen. Sommige geneesmiddelen zijn niet geschikt om op te sturen, zoals medicijnen die gekoeld moeten worden bewaard.

In de Verenigde Staten koopt al bijna een kwart van de patiënten hun medicijnen online. Dat komt natuurlijk ook door de grote afstanden die er daar zijn. In Nederland is het marktaandeel nog maar een paar procent, maar dat zal de komende jaren wel stijgen.

  • U vindt meer artikelen in de special Zorgverzekeringen
Auteur