Met een medisch woord: mictiefrequentie
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Dit keer: Hoe vaak plassen op een dag is 'normaal'?
De een holt elk uur naar het toilet, de ander vraagt zich aan het eind van de werkdag af of ze eigenlijk wel naar de wc geweest is vandaag. Ben jij een 'veelplasser' of houd je het uren op? Hoe vaak op een dag plassen is eigenlijk normaal?
Halve liter ruimte
Het lozen van urine heet in medische termen mictie. Hoe vaak je op een dag plast, noemen artsen dan ook de mictiefrequentie. In je blaas past ongeveer een halve liter urine. Zodra er 150 tot 200 milliliter urine verzameld is, krijg je voor het eerst aandrang, zodat je naar de wc gaat.
Drinkgedrag
Hoe vaak je moet plassen, hangt onder andere af van hoeveel je drinkt. Krijg je heel weinig vocht binnen (of raak je al veel kwijt door hevig transpireren, diarree of overgeven), dan hoef je ook veel minder te plassen. Drink je heel veel, dan zul je waarschijnlijk ook vaker moeten plassen.
8 keer
Bij een gemiddelde vochtinname van zo 1,5 tot 2 liter per dag, plassen volwassenen 5 tot 8 keer per dag. Ga je 8 keer of minder per 24 uur plassen, dan wordt dat als normaal beschouwd.
Moet je er ’s nachts regelmatig twee keer of nog vaker uit voor een plasje, dan spreken we van nycturie. Oftewel, nachtplassen. Dit komt vaker voor bij senioren. Het kan heel hinderlijk zijn als je telkens wakker wordt van de aandrang en daardoor slecht slaapt.
Oorzaken vaak plassen
Plas je heel vaak? Dat heet polyurie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- heel veel vocht binnenkrijgen
- diabetes insipidus
- een overactieve blaas
- blaasontsteking
- diabetes
- zwangerschap
- vergrote prostaat
- gebruik van vochtafdrijvende medicatie (diuretica)
Oorzaken weinig plassen
Heel weinig urineren heet oligurie. Dit kan te maken hebben met:
- een urinewegaandoening
- een nierprobleem
- uitdroging
Plasdagboek
Heb je plasklachten, zoals extreem vaak of weinig naar de wc moeten, overleg dan met je huisarts. Deze kan je vragen om een tijdje een plasdagboek bij te houden. Als mensen zo maar een inschatting maken van hoe vaak en veel ze plassen, blijkt dat vaak namelijk niet helemaal te kloppen. In zo'n plasdagboek vul je bijvoorbeeld drie dagen en twee nachten lang in wanneer je drinkt en hoeveel. En hoe vaak je moet plassen en of dat dan maar een scheutje of een gewone hoeveelheid urine betreft.
Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Nederlands Huisartsen Genootschap
- Merck Manual medisch handboek