Goed nieuws over migraine

'Nieuw geneesmiddel voorkomt aanvallen'

Getty Images

De medische wetenschap gaat als een trein. Elk jaar komen er nieuwe medicijnen, behandelingen en inzichten bij. Maar welke gaan echt het verschil maken? We vroegen het aan vijf artsen, gespecialiseerd in kanker, hartchirurgie, migraine, COPD en ouderengeneeskunde. Waar kijken zij naar uit in 2019?

Neuroloog Gisela Terwindt (52) werkt als hoofdpijnspecialist in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Nieuw geneesmiddel voorkomt aanvallen

Bij een migraineaanval treedt er een stevige hoofdpijn op. Dit kan samengaan met misselijkheid, braken of overgevoeligheid voor licht en geluid. Zo’n aanval kan vier uur duren, maar ook drie dagen. Heel vervelend, maar er gloort hoop aan de horizon. De Europese Commissie heeft een nieuw medicijn tegen migraine goedgekeurd. Het heet erenumab (merknaam Aimovig) en komt waarschijnlijk in 2019 op de markt.

Erenumab remt het eiwit CGRP, dat betrokken is bij migraineaanvallen. Zo krijg je minder aanvallen, althans dat is de hoop. Erenumab zit in een injectie die je één keer per maand krijgt toegediend. Terwindt: “Het is nu nog niet te voorspellen welke migraine­patiënten reageren op het middel. De langetermijn­effecten van het gebruik zijn nog niet bekend. Ook de vergoeding is nog onzeker.”

Veel vraagtekens dus nog. Artsen zoeken intussen ook naar andere manieren om migraineaanvallen te voorkomen. Terwindt: “De belangrijkste vraag die patiënten hebben, is waarom ze een aanval ­krijgen. De veroorzakers van migraine zijn divers. Er zijn inwendige factoren, zoals erfelijke aanleg, of wisselende hormoonspiegels door de menstruatie­cyclus. Daarnaast zijn er factoren van buitenaf, zoals rode wijn of slaapgebrek. Waarschijnlijk maakt een combinatie van inwendige en externe factoren je als ­patiënt op een bepaald moment gevoelig voor het krijgen van een aanval. Een hoofdpijnspecialist helpt uit te zoeken waar de aanvallen vandaan komen en of je ze kunt voorkomen.”

Hormonen blijken een grote rol te spelen

Intussen zijn wetenschappers hard op zoek naar betere behandelingen voor migraine. Dat onderzoek spitst zich onder meer toe op de vrouwelijke hormonen, want wetenschappers ontdekken steeds meer hoe belangrijk die zijn bij migraine. Terwindt: “Veel vrouwen krijgen rondom de menstruatie migraine. Migraine is vaak heftig en frequent rondom de meno­pauze. Na de overgang treden de aanvallen veel minder vaak op of ze verdwijnen helemaal. Uit een recent klein onderzoek blijkt dat ook bij mannen sekshormonen een rol spelen. Migraine-mannen hebben iets meer van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hiernaar willen we meer onderzoek doen.”

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2019. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine